annie99 Creative Commons License 2007.03.20 0 0 1861

"elég szörnyű dolgok vannak benne: többek között ártatlan farmerek lemészárlása, tanyák fölgyújtása"

 

Ezek tényleg szörnyű dolgok, de éppannyira "érthetőek", mint a bölények kiirtása. Nagy Fa kajova főnök fogalmazta meg valamikor a hatvanas évek végén, hogy a tisztekkel tárgyalni nincs értelme, a katonákat megölni nincs értelme, mert úgyis újak jönnek. Ha a bölényeket meg akarják védeni, a telepeseket kell megtámadni, akik a legelőket elkerítik, a területet beépítik és a vadállományt irtják.

 

"nők megerőszakolása és rabszolgának hurcolása, farmergyermekek elrablása, eladása fehér és mexikói rabszolgakereskedőknek"

 

Aki ilyet tesz, megérdemli, hogy szálkás deszkán csússzon a pokolba, ez igaz. A mexikóiak automatikusan együtt csúsznak a komancsokkal, már a te mondatod alapján is. De ha jobban megnézzük pl. a Carlisle kollégiumot, európai ízlésnek jobban megfelelő formája volt a gyerekrablásnak. De nagyon nehéz életük volt ott az indián gyerekeknek, és nagyon sokan meghaltak.

 

"ezek a komancsok egy rabló, gyilkos, fosztogató tolvajbanda voltak, és ez nagyjából-egészéből érvényers az apacsokra is."

 

Egyetértek. De az is a valóság része, hogy nem akárki, hanem éppen Crook tábornok érezte úgy, hogy tartozik a lelkiismeretének azzal, hogy még pozíciójának veszélyeztetése árán is rámutat: " a kormány csak őket bünteti, a fehéreknek azonban megengedi, hogy tetszés szerint fosztogassák őket."  Ő emelte fel a szavát a hazug újságcikkek ellen is. Gondolom, értette, hogy mit beszél.

 

Ne érts félre, nem mentem fel a komancsokat. Csak olyasmit akartam mondani, amit Quanah Parker mondott nem sokkal halála előtt az anyja újratemetésén. Most nem találom szó szerint, de az volt a lényege, hogy valahol minden ember egyforma. Komancs-fehér viszonylatban lehetett erről tapasztalata.

Előzmény: Don Quixote (1858)