Dr. Zook Creative Commons License 2007.03.18 0 0 4890
Hello tiwald!

Mivel nem jelentkezett egyik nagy fotos sem, ezert megprobalom kicsit megkapargatni a felszint, hatha helyesbit majd pl analog v archi1...

Kroppolas: ha es amennyiben keresod nem teszi lehetove, h teljesen azt a kepet lasd ami rogzitesre kerul, ugy hasznos segitseg a kep szeleinek levagasa. No persze itt nem arra gondolok, h pl talaltal egy viaszrozsan egy kis rakot, lefotoztad a roszat es a vegen marad kepnek csak a kis rak. Finomhangolo eszkoz, enyhe merteku utolagos komopnalast biztosit (c gomb)

Szinkorrekcio: mondjuk az expozicod nem lett tokeletes, pl tulsagosan elmegy kekbe v esetleg zoldbe, netan fakobb mint azt szeretted volna, vagy mittomen csak nem ugy nez ki, akkor baratod a levels (ctrl-l) netan a curves (ctrl-m)

Szemcseeltavolitas: van az ugy, hogy a legkorultekintobben pozicionalt ket vaku ellenere is be-be csillan egy-ket lebego szemcse, ezen segithet a clone tool (s gomb) amely egy altalad valasztott teruletrol mintat vesz (alt) majd a kivant teruleten kifejti aldasos hatasat (oda masolja az elozoleg beallitott helyen levo kepi informaciot). Nem tanacsos tulzasba vinni, egyebkent meg utolag sok esetben megmondhato, h megahoeseses kep lett kitisztitva, nos, ez ilyenkor ciki. Masik segitseg ilyen esetekben a dust and scratches nevu menupont a filters/noise alatt...

Mindezen finomsagok megtalalhatok a Photoshop nevu igen csodaban es majdnem hasonlo formaban az ingyenes Picasa nevu programban. Azt, hogy hogyan kell ezekkel dolgozni, nos, sok konyv foglalkozik veluk, meghaladja egy forumbejegyzes kereteit.

De mindez csak a felszin...

zook
lelkes amateur
Előzmény: tiwald (4889)