Törölt nick Creative Commons License 2007.03.17 0 0 674

A nyugdijkerdes is megoldodni laccik ! :)

 

A minimálbér másik visszássága, hogy miközben e - jelenleg 65 500 forintos - juttatás adómentes, addig az utána fizetendő járulékok ugyanazokra az egészségügyi vagy szociális szolgáltatásokra jogosítanak fel, mint egy magasabb fizetés. Ezért nem csupán azok elégszenek meg - papíron - a minimálbérrel, akiknek a munkáltatója nem is tudna többet fizetni, hanem azok is, akik pusztán a közteherviselés minimalizálásának útját keresik. Ma Magyarországon csaknem 1,9 millió munkavállaló írja-íratja be adóbevallásába az ominózus 65 500 forintot, aminek alapján a várható öregségi nyugdíja (mai értéken számolva) mindössze havi 22-24 ezer forint. Részben ezt próbálta orvosolni a 2006 szeptemberétől életbe lépett szabályozás, miszerint a társadalombiztosítási járulékokat a minimálbér kétszerese után kell fizetni, hacsak a munkáltató nem jelenti be, hogy a nála kifizetett bér valóban kevesebb, mint a minimális összeg duplája.

A következő nyugdíjas-generációk megélhetését azonban nem pusztán az adóelkerülés divatja veszélyezteti. A nyugdíjkiadások már 2005-ben mintegy 400 milliárd forinttal haladták meg az állami társadalombiztosításba befizetett járulékok összegét, ami évente a GDP 2-3 százalékával növeli az államháztartás hiányát és ezzel az államadósságot. Ebben az is közrejátszik, hogy az 1997-es nyugdíjreform előnyei csak 2050 után érződnek, addig ugyanis, bár csökkenő mértékben, de az államnak kell pótolnia a nyugdíjjáruléknak azt a negyedét, amelyet járulékfizetők a magánnyugdíjpénztárakba fizetnek be. Ráadásul a magánnyugdíjpénztárak átlagosan 2,9 százalékos hozama messze elmarad a várttól, miközben az átmenet évtizedei túl nagy terhet rónak az államháztartásra.

 

 

 

Ma Magyarországon csaknem 1,9 millió munkavállaló írja-íratja be adóbevallásába az ominózus 65 500 forintot, aminek alapján a várható öregségi nyugdíja (mai értéken számolva) mindössze havi 22-24 ezer forint. .............................