Törölt nick Creative Commons License 2007.03.15 0 0 113305

No akkor ide:

Télen a plusz tizenöt fokos hidegben többször is megfáztam, így november és január között két hosszú hónapig effektíve nem sportoltam semmit. Amikor január végén nekiláttam, hogy egy kis kocogással leheljek életet magamba, rádöbbentem, hogy öt perc után megfájdul a térdem, de ami sokkal rosszabb, közben majd kiköptem a tüdejemet!

Na, ezt nem hagyhattam annyiban, úgyhogy akcióba kezdtem:

- vettem futócipőt
- kerestem egy útvonalat, ahol a lehető legkevesebbet kell aszfalton futni
- fogadalmat tettem, hogy márpedig a maratont lefutom
- és hát nekikezdtem a dolognak, először tényleg csak öt percet, aztán tizet, aztán huszat, harmincat, jelenleg ötven, illetve harminc percnél állok (most álltam rá arra, hogy egy hosszabb majd a következő alkalommal egy rövidebb futás, az időt elég pontosan mérem, a fülhallgatóban lejátszott számok hosszát adom össze), kb. heti 1.5 alkalommal (mondjuk ha egyik héten kétszer síelek, vagy bicózok, akkor azon a héten csak egy futás, de ha semmi ilyesmi, akkor kettő vagy három)

Kérdéseim:

- mennyire gyorsan lehet fejlődni? eddig úgy érzem, lényegesen lassabban, mint az úszásban, de azért nem vészes, ha ilyen ütemben haladok, őszre legalább egy félmaraton, de akár egy egész is becsúszhat. Ez kezdeti optimizmus, ami majd a fejlődés lassulásával lelohad?
- milyen felszerelést érdemes beszerezni a cipőkön kívül? jelenleg Svájcban dolgozom, és van akin mindenféle speckó felszerelés (a biciklisszerkóhoz hasonló) van, de szerintem annak csak kimondott hidegben van értelme. Vagy ebben is tévedek?
- térdre érdemes rakni valami fásli-féleséget, ha a kijelölt időtartamot (mondjuk ötven percet) kibírja? (lásd lábjegyzet!)
- érzésem szerint a lábam gyengesége most már komolyabb visszahúzó erő, mint az állóképesség. A tüdőm bírná még bőven, de a lábaim nem.* Milyen erősítő gyakorlatokat lehet vagy érdemes csinálni, ha egyáltalán?
- mennyit kell melegíteni egy ilyen futás előtt? mondjuk ha öt kilométer, és mennyit, ha mondjuk huszonöt?

*Egészen pontosan egy idő után (ez eleinte öt perc volt, jelenleg kb. ötven perc, szóval van fejlődés) kicsit elkezdem a bokámat (hát azt meg nem mondom hogy ízületet vagy izmokat, de valamit) érezni, mintha húzódna, meg a térdemet (ott viszont keményen ízület, erre szoktam azonnal átmenni sétába, nem akarom leamortizálni), de mivel ennek az időpontja tolódik, szerintem arról van csak szó, hogy a lábizmaim nem bírják, ezért egy idő után a kis köcsögök áttolják a terhelést az ízületekre, akik erre szegények jeleznek. (Eleinte még nem kimondott fájdalommal, de gondolom ha tovább futnék egy idő után fájás vagy sérülés lenne belőle.)