Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1106
Nyilván a háború, és nem az FTC-MTK miatt volt hadibajnokság. Pusztán feltételezem, hogy a két klub harcának köszönhető rendezetlenség, és kiszámíthatatlan viszonyok miatt sem voltak hivatalosok ezek a bajnokságok. De lehet, hogy ennek semmi köze hozzá. A mindenttudó cseh könyvemben vagy 15 oldalon taglalják az ottani hadibajnokságokat, de csak foszlányokat értek belőle.
Van esetleg még egy nyomósabb indok. Valószínű, hogy sok labdarúgót hívtak be katonának, és ezért nem akarták, hogy hivatalos legyen a bajnokság. Erre persze rögtön tromfolhatsz, hogy: és a II.VHB idején? Az biztos, hogy pl. a Bocskai néha alig tudott kiállni, mert behívták a játékosokat (még nem katonának, hanem kiképzésre).
Vagy éppen az is lehet, hogy 14-ben embertelennek találták, hogy miközben katonáink halnak meg a fronton, addig a hátországban "komoly" bajnokságokat rendezzenek. A II.VHB idején viszont ennél lényegesebb volt, hogy a visszatért területek csapatai is játszanak, és ennek sokkal fontosabb szimbolikus üzenete volt, mint annak, hogy humanitárius okokból ne játszanak tétmeccseket.
Szóval igazából nem tudom, miért volt így, csak okoskodom. Dehát ez a szakmám.:)

Viszont Földessy biztos megírta, mi miért történt...
Előzmény: lg23 (1105)