Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.14 0 0 1103
Tegnap még nem adtam pontos választ a kérdésemre, Blau II. "kiáltványa" kapcsán.
Tehát: a szöveg a Nemzeti Sport humorrovatában, a BÖK-ben jelent meg (Bolondos Ötletek Képekkel), 1926. augusztus 6-án. És hogy miért állítottam, hogy a hónapot is pontosan meg ki lehet deríteni a szövegből? Az álkiáltvány a profi szerződések aláírásáról szól. Az MLSZ profi alszövetsége (Magyar Professzionista Labdarúgók Szövetsége, MPLSZ, népszerű rövidítése PLASZ) 1926. július 28-án alakult meg, az első profi bajnoki meccset szeptember elején tartották. Az átmenet egyik fontos kérdése az volt, hogyan válnak jogilag is profivá az amatőr játékosok. Hiszen új egyesületek jöttek létre, azaz pl. nem az történt, hogy az FTC vagy az MTK egyik napról a másikra profivá vált, hanem tk. független, profi egyesületek jöttek létre (a példánál maradva az FTC és az MTK maradt amatőr, de megalakult a Ferencváros és a Hungária, stb.).
Tehát az összes profi játokossal szerződést kellett kötni, de ez sem ment egyszerűen, hiszen tk. az összes első osztályú játékos elvileg abba a profi csapatba mehetett volna, ahová akar. Ezért az MLSZ hozott egy úgynevezett átmeneti rendelkezést (lásd: MLSZ Hivatalos Közlönye 1926. augusztus 6.). Ennek lényege: Minden játékos amatőrnek tekintendő. Augusztus 1–18 között minden profi klubnak legalább 11 hivatásos játékossal szerződést kell kötni. Ha egy labdarúgó régi egyesületének jogutódjával nem akarja a felajánlott szerződést megkötni, a szövetség vizsgálja meg, hogy ellenkezése jogos-e. Ha a felajánlott szerződést a PLASZ korrektnek találja, és a játékos továbbra sem ír alá, egy évig nem szerepelhet, kivéve, ha a játékost az egyesülete valahová kiadja.
A lényeg tehát az, hogy augusztus 1. és 18. között kellett megkötni a profi szerződéseket, erre utal a szöveg. Igaz, hogy a profi szövetség július 28-án alakult meg, tehát a szöveg 29-én, 30-án, vagy 31-én is megjelenhetett volna éppenséggel.

Az eredeti kérdésem az lett volna, hogy futball, vagy rögbimeccset rendeztek-e előbb Magyarországon, de erre én is csak 99 százalék biztonsággal tudom a választ.

Viszont Emen kérdezhetne valami frappánsat.