Törölt nick Creative Commons License 2007.03.13 0 0 855
(L)OPNI vagy megőrizni?


Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) március 31-én fogad utoljára betegeket. Dobra kerül az impozáns épület, amely 140 éven át szolgálta az elme és a lélek betegségeinek gyógyítását. Az itt folyó, világszerte elismert oktató, kutató és gyógyító munka jóvátehetetlen kárt szenved, szakmai közösségeket, kezelési és rehabilitációs programokat számolnak fel, megszakadnak a gyógyulás szempontjából létfontosságú orvos-beteg kapcsolatok.

Több mint hétszáz ágyat kellene más intézményeknek befogadniuk, ennek megfelelő szabad kapacitás azonban nem áll rendelkezésre, megteremtése milliárdos nagyságrendben terhelné a tárca költségvetését. Mert Budapesten nem a rosszul működő és nem a kihasználatlan kórházak szűnnek meg, hanem azok, amelyek értékes telken, egészséges és esztétikus környezetben működtek. A tüdőszanatóriumnak a hegyi levegőhöz, a sérült lelkeknek a kerti sétányhoz többé nincs joga, ilyesmi csak magánbetegeknek, luxusingatlan-tulajdonosoknak jár.

Vajon kinek az érdekét szolgálja a kórházak kiárusítása? Kinek jut és mennyiért fog elkelni a negyvenhektáros park közepén álló műemlék épület? A miniszter nem árulja el a terveit, csak az épület kiürítését, a betegek eltávolítását sürgeti.

Az Élőlánc Magyarországért április elsején, vasárnap délelőtt tíz órakor az OPNI főbejáratához hívja mindazokat, akiket felháborít, hogy az egészségügy időszerű reformja helyett a kormány az ellátást korlátozza, az ingatlanokkal üzérkedik, és magánbiztosítók kezére játssza a társadalombiztosítás vagyonát, a járulékfizetők pénzét.

Az Országos Civil Fórum ugyanott szabadtéri sajtótájékoztatón ismerteti egészségpolitikai javaslatait. Felszólalnak a pszichiáter-szakma és a bezárt kórházak képviselői. Csak az OPNI dolgozóinak a szájára kerül lakat. Ők nem mondhatják el a véleményüket a minisztérium engedélye nélkül. Hallgatásuk nem beleegyezés.

Segítsen, hogy a tiltakozás hangja eljusson az ország házáig!

Az Élőlánc Magyarországért elnöksége


Azért ez sem semmi.


Ne kell a rendőröket dobálni.
Az Iszlám szerint a bűnösöket szokták halálra kövezni