Brian Benson Creative Commons License 2007.03.10 0 0 21733

A '90-es évek (!) elejétől volt a Hirdetés nevű újság, hetente 3 alkalommal (hétfőn szerdán és pénteken), amiben mindenféle hirdetést fel lehett adni, először négy, majd kettő, a végén egy kuponnal. A hirdetett különböző dolgok különböző egynemű csoportokba voltak osztva, az 1., ha jól emléxem, az ingatlan volt, és így tovább, a 32. rovat volt az Olvasók rovata, ahova mindenféle üzit lehetett küldeni. Ebből kialakult egy társaság, amely sajátos álneveken (akkor még nem volt ez a szó használatos: 'nick') írt egymásnak.

 

Ezek közt volt irodalmi igényű is, meg egyszerű üzenet is, álnéven is, meg rendes néven is. Meg olyan is volt, akinek több álneve volt. Hamar kialakult egy igen sajátosan szerveződő és kommunikáló laza közösség a rendszerváltás felszabadult "mámorában" - ez volt a Harminckettes rovat, és az oda írók a 32-esek, vagy rovatlakók.

 

A társaság rendszeresen rendezett VT-ket, azaz "világtalálkozókat", ahol olykor száznál többen is összejöttek (én egyszer sem voltam). Az internet előtti korban, papír alapon, egy-kéthetes reakcióidővel kialakult egy sajátos fórum, chat, ami az akkori viszonyok közt egy nagyon sajátos kulturális képződmény volt, és vagy 10 évig élt is, pontosan nem tudom mikor maradt abba, de akkor biztosan, amikor a Hirdetés vagy 12 év után mexűnt létezni.

 

2005-ben az egyik 32-es létrehozott egy internetes fórumot (ezt szoktuk veszpréminek nevezni), ahol összejött ennyi év után vagy 10-20 régi rovatlakó, ebből váltunk mi ki 4-en és jöttünk át ide, abba a fórumba, amit már '99-ben létrehozott egy régi társunk, csak feledésbe merült, s mi felhoztuk. Ezen kívül is van még vagy két fórum, de tudtommal nem, vagy csak alig működik. Az iwiwen nemrég kezdett összejönni a társulat egy része ismét.

 

Azért szoktuk mondani, hogy nyílt a fórum, és bárki jöhet, mert ez a régi Hirdetés hagyománya, hiszen azt is bárki megvehette: az index is nyitott. Nyilván ez a forma nem egészen ugyanaz, mint ami volt az újságban: nincs terjedelmi korlátozás, ott volt,  hiszen egy kupon 150 karakter volt, és jó ha egy hét múlva jött rá a válasz, vagy még később... ma meg jó esetben azonnal... Ott könnyebb volt átugorni a nem neked szóló szöveget, itt nehezebb, itt sokkal kompaktabb a társaság és a diskurzus, ott szinte áttekinthetetlen volt, márcsak azért is, mert sokan sok álnéven írtak, olykor saját maguknak is, az 'ellenség' megtévesztésére. És hát itt azonnali moderáció is van, ami ott nem volt, és nagy háborúk voltak, mire valakit kitilltottak..., ha egyáltalán. Én is egy ilyen majom miatt hagytam abba: beleuntam az örökös dumájába.

 

Úgyhogy ős-32-es itt mi vagyunk négyen: T.Bolygó, Prucika, Benson, Symbian és persze Wsthajni, aki sajna elmaradt az utóbbi időben. De miután ez egy szabad és nyílt társulat, mostmár mindenki, aki ide jár és rendszeresen rész vesz a diskurzusban, 32-es...

Előzmény: ceteris (21728)