Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.08 0 0 792
Úgy tűnik rendbe kell tenni ezt a Nemzeti-problémát. Sajnos nekem is csak részinformációim vannak. Kezdjük a leglényegesebbel: a Nemzeti Sportkedvelők Clubját a BTC kilépett játékosai alapították 1906. július 3-án (és nem az MTK tagok - szemben a BAK-kal, amit az MTK vezetőségébe be nem fértek hozták létre.)

Kvázi-zsidó klub volt-e a Nemzeti?
Én a 95-ös, Repliás Hadas-Karádyban találkoztam egy mondattal: (1939-ben) "Ugyancsak betiltják az első osztály másik ”zsidó csapatát”, a – nevével szintén asszimilációs elkötelezettségére utaló – Nemzetit.

Ez nem egészen így volt
39. novemberében a Nemzeti elnöksége úgy döntött, hogy a közgyűlésnek javasolja, szüntessék meg profi labdarúgó szakosztályukat, mivel az egyesületet több méltánytalan döntés érte. (az 1939. november 25-i közgyűlés mondta ki a feloszlást.) Én egyetlen "méltánytalan támadással" találkoztam: a Törekvés elleni meccsükön egy játékos jogouslatlan szereplése miatt óvtak, de elutasították. Természetesen lehettek más okok is, sajnos a sajtóanyag (ami szinte az egyetlen használható forrás) ilyen ügyekben nem kielégítő.

Ami valószínű: a klub "liberális gyökerű" volt, de nem zsidó. Például a 22. decemberi NSC–VII. ker. után a Nemzeti egyik játékosa „lezsidózta és libás banditának nevezte a VII. ker. játékosait”, majd az egyik játékost „orron vágta”. A Nemzeti játékosait a mérkőzés után, már a pályán kívül ismeretlenek megtámadták és megverték. (23 elején az egyik elkövető felfüggesztett börtönbüntetést kapott)

Azt hiszem, egy kvázi zsidó klub játékosa nem libásoz le egy másik játékost, hacsak nem mérhetetlenül ostoba.

Az valószínű, hogy a klub jó kapcsolatban lehetett a Károlyi-féle hatalommal. 18 végén kapták meg ugyanis a székesfővárosi tanácstól a tattersali pályát, „amelyet mindaddig használhat, amíg végleges és állandó külön pályát nem szerezhet magának.”

Másrészt ismerem a klub 26-os vezetőségét:

Dísztag: Rassay Károly
Elnök: Szegő Béla
Társelnök: Almássy Elemér, bibiti Horváth János, Katona Béla, Reichard Ottó
Főtitkár: Léderer Jenő

Reichardt Ottó zsidó volt, lehet, hogy mások is. Viszont Rassay német származású, jobboldali-liberális politikus volt, 44-ben Mauthausenbe hurcolták