TestiPasztor Creative Commons License 2007.03.06 0 0 1711
Vannak peldak:
- adatkozmetikazas: photoshoppos atrakciokra, meg pontok, szamok tologatasara kell gondolni
- meg nem tortent kiseltetek "eredmenyenek" publikalasa.

Ezekre vannak hires peldak termeszettudomanyban (foleg jol dotalt teruletek, mint stem cell), de regeszetben (Japan es a 100 ezer eves ostortenelme) stb is. Ezekbol viszonylag keves az, ami kipattan ill napilapok cimlapjara kerul, de vegyuk eszre, hogy:

- A kipattant esetek altalaban sztarkutatok, akiknek minden mondatat a kozonseg millioszor atragja, ill nyilvan van jopar ellenseguk, aki szivesen torne a nyakukat, igy nyilvan sokkal erosebb a kontrol rajtuk, mint mondjuk a debreceni egyetem tanarsegedjein.

- A finanszirozo szervek sztarkutatok eseten szeretnek peldat statualni, ezert mondjuk a nagy esetek bekerulnek a sajtoba (Japan, Korea), torvenymodositas stb., de a kisebbeket azert nem akarjak a finanszirozo szervek annyira nyomni.

- Bar az, hogy az eredmeny hulyeseg- torzitott, kiderul idovel, az, hogy hamisitvany altalaban nagyon nehezen bizonyithato. Nehez kizarni a legtobb esetben, hogy a merest vegzo doktorandusz hulye volt, figyelmetlen, kiserleti hiba tortent, elgepeles, gyenge diszkusszio stb vagy tenyleg szant szandekkal tortent valami.
Előzmény: Törölt nick (1705)