A falu Bikája Creative Commons License 2007.03.05 0 0 12282

http://www.nol.hu/metazin/cikk/437761/

 

 

Gyurcsány "a hazugság-beszéd tulajdonképpen igazság-beszéd volt"

 


NOL • Népszabadság Online   • 2007. március 5.
  
     
  
Gyurcsány Ferenc 


"Aki egy hegyet akar meghódítani, annak előbb szenvednie kell" - idézte a Die Welt című német lap hétfőn Gyurcsány Ferencet a magyar miniszterelnökkel készített interjújában.

 

 

A német konzervatív napilap ezt a mondatot emelte ki az interjú címeként. Az újságnak arra kérdésére ugyanis, vajon a kormányfő nem abban reménykedik-e, hogy a rendkívül kemény takarékossági program következményeként a választások előtti évben az emberek érezni fogják a reformok pozitív hatásait, s újraválasztják őt, Gurcsány nemmel válaszolt, ugyanakkor kijelentette: "Az emberek látni fogják, hogy megérte a befektetés. Aki egy hegyet akar meghódítani, annak előbb szenvednie kell, s az eredmény csak a végén vehető észre. Ha az ember félúton visszafordul, minden hiábavaló volt. Ha sikeresek vagyunk, az emberek saját befektetésüket nem felejtik el ugyan, de azt másképp fogják értékelni."

 

Arra a kérdésre válaszolva, vajon az elmúlt hónapokban gondolt-e a lemondásra, a kormányfő a következő szavakkal válaszolt: "Nem, soha, egyetlen másodpercig sem." Gyurcsány Ferenc meglehetősen erős támogatásként értékelte, hogy a szavazatok 89 százalékával választották meg az MSZP elnökévé. Mindez - mint utalt rá - azt is jelenti, hogy a pártban tudomásul vették: ennek a rendkívül nehéz politikának nincs alternatívája. "Van sok vita a pártban, de ennek ellenére az MSZP azon a véleményen van, hogy rendben, csináljuk tovább" - fűzte hozzá.

 

A Die Welt emlékeztette a miniszterelnököt arra: a köztársasági elnök az őszi események következményeként az ország két táborra történt megosztottsága miatt panaszkodott. A lap arról kérdezte Gyurcsányt, hogy mit kíván tenni e megosztottság ellen. A kormányfő válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúltban cikket írt a Népszabadságnak, amelyben - mint fogalmazott - sok megértést mutatott a másik fél iránt. Ezért - mint hozzátette - még a mellette állók is bírálták. "Úgy gondolom, hogy ezt a megosztottságot egy híddal tudjuk leküzdeni. A híd alappillérei az önbírálat, valamint a másik fél iránti megértés lehetnek. A magam részéről igyekszem építeni ezeket az oszlopokat, de a másik fél részéről kevés készséget látok erre. Mindazonáltal folytatom tovább" - hangoztatta a miniszterelnök.

 

A kormányfő elismerte, hogy az elhatározott reformok rendkívül fájdalmas terheket jelentenek az emberek számára, a jövedelmek és a fogyasztás is csökkeni fognak ebben az évben. De - mint fogalmazott - a költségvetés nem enged más alternatívát. Szavai szerint azok az engedmények, amelyeket a kormány mégis megtehetett, a szakértők tanácsai ellenére történtek. Ezen engedmények sorában említette, hogy, hogy a nyugdíjak nem csökkennek, a családtámogatás az inflációnak megfelelően emelkedik, továbbá, hogy a költségvetésből a felsőoktatásra fordítandó eszközök is növekednek. "Ennél több nem lehetséges" - jelentette ki a miniszterelnök, aki az egészségügy kapcsán is "kellemetlen reformokról" beszélt, ugyanakkor kijelentette, hogy nem lesznek olyan további döntések, amelyek a betegeket közvetlenül érintenék. Reményét fejezte ki, hogy a biztosítási rendszer átalakítása pozitív hatással lesz.

 

A reformok keménysége kapcsán a szocialisták felelősségét, s ezzel összefüggésben "hazugság-beszédének" célját firtató kérdésre, Gyurcsány azt válaszolta, hogy "a hazugság-beszéd tulajdonképpen igazság-beszéd volt". "Csak arról beszéltem, hogy hogy a kilencvenes évek óta nem mondjuk meg az igazat. De nem a részletekről, nem a költségvetésről, hanem az egész lényegéről. Olyan illúziót keltettünk, hogy kemény erőfeszítés nélkül lehetséges az előrelépés. Orbán Viktor, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc - 1998 és 2006 között egyikünk sem hajtott végre reformokat. A beszéd célja annak hangsúlyozása volt, hogy így nem folytathatjuk tovább. Ez egy személyes és szenvedélyes monológ volt párton belüli barátaim számára, s természetes, hogy mindez teljesen másként cseng, ha egyoldalúan magyarázzák a nyilvánosság előtt."

 

Gyurcsány Ferenc elutasította a német újságnak azt az egyes politológusokra hivatkozó felvetését, hogy a társadalom mély megosztottsága csak akkor szüntethető meg, ha mind Orbán Viktor, mind ő maga kivonul a politikából. Szavai szerint ezt megtehette volna a szocialista párt kongresszusán, ha a párt úgy döntött volna. "Mindez Orbán úr értelmezése, neki azonban tudomásul kell vennie, hogy ő maga - bár szívesen venné - nem élet és halál, nem ég és föld ura. Még ha ő vissza is vonulna, vajon ki vezetné tovább a politikai jobboldalt?" - tette fel a kérdést a Gyurcsány az interjút készítő újságírónak, meg is válaszolva azt: "Politikai bábfigurák, akik az ő megbízásából cselekszenek".

(forrás: MTI)

Előzmény: lendületlenül (-)