Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.03.02 0 0 599
Kupadöntő, 1913. FTC–BAK 2:1
„Kimagasló jelenete alig volt a mérkőzésnek, szomorú incidense azonban igen. A második félidőben Schlosser megbosszulandó egy Ludwigtól kapott boxot, szándékosan és teljes erőből megrúgta Szurit, aki összeesett. A bíró a szándékos brutalitást nem torolta meg szigorúan, Schlossert nem állította ki, miért is teljesen eldurvult a játék.”
A mérkőzés után:
„Izsó Lászlót [a bírót – Sz. P.] Grünwald Miksa a BAK football-intézője megtámadta s a megfizetettség vádjával illette. Az izgatott vezető az inzultálásért bizonyára maga fogja megadni Izsónak a legteljesebb elégtételt. A másik botrány két hölgy körül játszódott le. A pályán Schlosser felesége megsértette György mennyasszonyát. Az öltözőben György emiatt kérdést intézett Schlosserhez, aki indulatosan válaszolt. Erre összefutottak, György az állán megütötte Schlossert, mire Györgyöt az FTC játékosai kiszorították a helyiségből.”

S hogy miért érdekes mindez? Mert egy angol karikaturistát megihlette a magyar kupadöntő, elképzelte, ha ilyen a futball, milyen lehet a többi sportág Magyarországon. Rajza a Daily Mirrorban jelent meg: