Üdv!
Részemről nem lekicsinylően akartam nyilatkozni a Kinaiakról, hiszen sokat olvastam. hallottam és tapasztaltam ahhoz, hogy tudjam milyen ugrásszerűen megugrott az ipari fejlettségük. Igaz, hogy "koppintással" kezdik a dolgokat, de nagyon kis önköltséggel képesek gyártani (egyenlőre) (Japánok is így kezdték a II. VH után).
A jó minőség elérése számukra is csak idő kérdése, sőt sok termék esetében már ez sikerült is! (lásd pl autóipar europai/USA importja).
Úgy gondolom manapság elég nagy konkurenciát jelentenek nekünk, és itt nem csak a termékekre gondolok, hanem a cégek keletre/távolkeletre való vonulási jelenségére is. Viszont ami hátrányuk az a készlethalmozás(a szállítások balansza miatt),szállítási költség, rugalmatlanság, azaz a vevői igények lassú lereagálása. Végül tekintve hogy egy fejlődő országgal állunk szemben, hosszú távon náluk is várható a bérszínvonal emelkedése és az infrastuktúra fejlődése miatti erőforrás drágulása, mint villany, gáz stb. Ez pedig óhatatlanul is a termékek drágulásával jár..
Ezzel szemben Európa előnye a jól kiépített infrastruktúra, sok jól képzett hozzáértő szakemberünk van, a "Make on the market" elv miatt kevesebb szállítási költség és a vevői igényekre való gyors reagálás képessége is megvan.
Tehát a "gyártási szféra" megtartásáért a következőeket kell tennünk:
-Az egyre növekvő bérek miatt a termék/gyártás/szolgáltatás költségeit egyre jobban leszorítani.
-A minőséget szinten tartani sőt javítani!
-A lehető legrugalmasabban kell a vevői igényeket kialakítani!
-A termékhez tartozó szolgáltatás szinvonalát emelni!
Hogy ezeket mive lehet elérni?
Soroljam, hisz tudjátok? :-)
Kaizen/6S/Lean/TPS/JIT/Kanban/SMED/VSM/VSD/VSC/Jidoka/Heijunka/Kaikaku/stb...stb...stb
Tehát ha jó a gondolatmenetem, azé' nekünk lesz munkánk...;-)