PBGI Creative Commons License 2007.03.01 0 0 14
A Greenpeace egy Duna fölé kifeszített, óriási transzparenssel kezdett be nem jelentett akcióba a Lánchídon délelőtt, a klímaváltozás megfékezése jegyében. Egy tucat aktivista a híd korlátjához láncolta magát, a tűzoltóság és a rendőrség a helyszínre érkezett. Tudósítónk jelenti.

A demonstráción 8 sárga ruhás Greenpeace aktivista ereszkedett le köteleken a Lánchíd Parlament felé néző oldalán, egy 120 négyzetméteres vásznat tartva "Klímariadó! Zöld energiát!" felirattal. Eközben a Dunán a nemzetközi zöld szervezet tulajdonában lévő motorcsónak körözött.

A hvg.hu helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a transzparens kifeszítését követően légvédelmi sziréna kapcsolt be, hogy felhívja a figyelmet a szervezet klímariadójára, amelyet Budapesten kívül Rómában, Pozsonyban, Bukarestben, és Párizsban is megtartanak.

A demonstrálók ezúton üzenik a miniszterelnöknek, hogy március 8-án és 9-én az Európai Unió Energia és Éghajlatváltozás Csúcstalálkozóján az egészségesebb jövőt szem előtt tartva döntsön.

Mózes Szabina, a Greenpeace szóvivője elmondta: figyelemfelkeltő demonstrációjukkal azt kívánják elérni, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő egy hét múlva Brüsszelben a legszigorúbb uniós klímavédelmi vállalásokat támogassa.

A szervezők a miniszterelnöknek szóló nyílt levél másolatát osztogatták a járókelőknek, majd egy tucat aktivista a híd korlátjához láncolta magát. A kiérkező rendőrök lezárták a Lánchidat és kiürítették a környéket, még az újságírókat sem engedik az aktivisták közelébe.

A tűzoltóság több kocsival vonult ki a helyszínre, hogy eltávolítsák a leláncolt tüntetőket, akik rendőri felszólításra sem hajlandók elhagyni a hidat.


napi.hu