monkey62 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 376
Vaníliakrém
Igazi vanília-eszenciából készült vaníliás krém
Megrendelõim szerint „mennyei” (mármint a mesetorta megrendelõi szerint)


Hozzávalók: (1 adaghoz)
* 4 db tojássárga
* 3 ek kristálycukor
* 1 db vanília rúd
* 2 dl tej
* 1/2 db citrom hámozott héja
* 250 g Ráma margarin

Elkészítés:
Elõkészítjük a gyõzfürdõt, azaz egy lábasba 2 ujjnyi vizet engedünk, ebbe teszünk egy tûzálló (lehetõleg fém) edényt. Amíg a víz felforr elkészítjük a krém alapját.

A tejbe beletesszük
* a kikapart a kettéhasított vaníliarúd fekete magos belsejét,
* valamint magát a vanília rudat kisebb darabokra vágva,
* és a megmosott, megszárított citrom felérõl nagyon vékonyan lehámozott héját. (Fontos, hogy csak a sárga részét vágjuk le, a fehéret ne, különben keserû lesz.)
Mindezt lassú tûzön felmelegítjük, 2-3 percig forraljuk, majd a tûzrõl levéve hagyjuk kihûlni.

Közben a tojássárgákat és a cukrot egy közepes mûanyag tálba tesszük és kb. 3-4 percig habosra keverjük, majd a lehûlt, sûrû szitán átszûrt vanília eszenciát hozzákeverjük.

Ezt a masszát áttöltjük az elõkészített gõzfürdõ fém edénybe, és gõz fölött besûrítjük folytonos keverés mellett. Elõször kicsit folyósabb lesz, de ahogy melegszik kicsit sûrûbb masszát kapunk. (Lassú folyamat, türelem kell hozzá.)

Amikor már sûrûbb állagú levesszük a tûzrõl, és hagyjuk kihûlni a fém edényben.
Nem kell hûtõbe tenni, de ha sietni kell, a gõzfürdõ vizét cseréld le hideg vízre, és abba állítsd vissza a fém edényt. (Így néhány perc alatt lehûl megfelelõ hõmérsékletre.)

Amikor teljesen kihûlt töltsd át egy közepes méretû mûanyag keverõtálba. Add hozzá a Ráma margarint és alaposan, több percen keresztül keverd habosra gépi habverõvel. Fontos: a margarint felhasználás elõtt 1-2 órával vedd ki a hûtõbõl, tedd tányérra, nyisd szét a csomagolását. Ha nem elég lágy, akkor a krémben apró margarinpöttyök lesznek, bármennyi ideig is dolgozod össze robotgéppel. Mikrózni felesleges, könnyû túlhevíteni és akkor nem lesz alkalmas a krémhez.

- - - - - -

Egy átlagos tortához kb. 2 adag szükséges, tehát a fenti hozzávalók 2x-ese! Nagyobb tortához természetesen még több.


Tipp:
A vaníliás krémhez nagyon jól passzol az apróra vágott sárgabarack befõtt, vagy az apróra vágott aszalt sárgabarack.

Ha nincs otthon vaníliarúd hagyd el a tejet is, és a tojásos-cukros masszába 5-6 csepp vanília aromát tegyél. Igaz, az így kapott „kence” meg sem közelíti a fentit, de ha nincs más ez is megteszi…


MEGJEGYZÉS: Én kókuszos krémet csináltam, a vaníliás-citromhéjas forralást kihagytam, csak Dr. Oetker bourbonvaníliás cukrot használtam. Két tortát csináltam, az egyik kókuszos, a másik banános volt, amibe vékony krémet kentem, arra banánkarikákat raktam, tehát nem sok krém kellett bele. Így a dupla adag elég volt a két tortához. Elõször a banánosat csináltam, és a maradék krémbe raktam kókuszaromát. Ez most jó össze-vissza, rakd sorba! :)
Előzmény: ZsuR (375)