khmmm...
ugye a "primer 90 akkor a szekunder is 90 30kWig" az csak az elmélet... valami vesztesége még az elekromos transzformátoroknak is van, noha csak pár százalék... de azt gondolnám egy ilyen hőcserélő "rosszabb". Ami izgat, hogy mennyivel, és erre nem nagyon találtam semmit. Max annyit, hogy létezik pl. zilmet típus tud olyat, hogy 80-65 primer kör esetén 55-70 szekundert tud. (nomost eltekintve attól, hogy az 55-70 miért ebben a sorrendben van megadva) feltételezem, hogy 80ból mondjuk 70et tud csinálni, miközben átfolyik rajta mindkét oldalon max 1.36m3 víz óránként. (Ez egy 40 lemezes ZB207es, 24kWos) szóval szerintem a hatásfokra lehet jellemző az, hogy mondjuk max 80 fokos vízből az átalakításkor legalább 70 ki tud jönni. És ez nekem jó, feltéve, hogy igaz.
Apropó, ha már itt tartunk, a második kérdésre nincs válasz? Hogy kicsit exotikusabbá tegyem a dolgot... gondolkodom napelemes HMVn. persze mindig valami hiányzik, jelen esetben a kb 400e szumma összeg :-))) , viszont ha már az ember egyszer építkezik...., akkor úgy gondoltam, hogy megveszem azt a boylert, amihez hozzá lehet illeszteni egy napelemet később. Így most csak egynegyedét kell kifizetni a beruházásnak... a kérdés csak az, hogy vajon az a melegvíz tároló, ami később indirekt fűtésű lévén alkalmas lesz a napelemes működésre, hogy szuperál(na) sima melegvizes felfűtéssel... másképp fogalmazva, ugyanúgy működne-e a fűtéskörbe illesztve addig míg meg nem lesz a napelem, mint egy sima egyébként is kapható indirekt fűtéses tároló?
Ja, és az már csak hab a tortán: vajon a hőcserélő is képes (a transzformátorhoz hasonlóan ) a primernél magasabb hőfokra transzformálni? :-)) Mondjuk fordított bekötéssel :-DDD
mm.