Tempó Vasutas! Creative Commons License 2007.02.24 0 0 244
Üdv itt! Jók ezek a klubtörténeti összegzések (egyébként hány ilyet írtál?).

Az Attila névválasztásához egy kis érdekesség. Amikor 1926-ban bevezették a profizmust, a hivatásos klubok tulajdonképpen nem teljesen önálló szervezetként, hanem egy-egy klub profi labdarúgó-szakosztályaként alakultak meg (Hungária-MTK, Újpest-UTE, Ferencváros-FTC). Így volt ez vidéken is, a Sabaria tk. a Szombathelyi AK-ból, a Bástya a Szegedi AK-ból alakult. A debreceni Bocskai viszont a DVSC-től függetlenül jött létre, és sokáig azt hittem, hogy a miskolci Attila is független volt. Pedig nem.
A húszas években hét miskolci klub játszott az északi kerületi bajnokság miskolci alosztályában: a vasgyári munkások klubja (DVTK), ugyanitt a tisztviselők csapata, a DAC, a munkások (MMTE), a vasutasok (MVSC), a kereskedelmi alkalmazottak csapata (MKASE) - ők többnyire az első osztályban szerepeltek, két kisebb klub - a MASC és a MAK (Miskolci Atlétikai Klub) - pedig a másodosztályban.
A meglepetés erejével hatott, amikor a NS 1926. augusztus 1-i számában azzal a hírrel találkoztam, hogy az Attila a MAK keretében alakult (hisz ez a kis egylet egy évvel korábban az "amatőr-táborhoz" csatlakozott). Viszont a név egyértelműen mutatja, hogy az Attila bizony a Miskolci Atlétikai Klubból "nőtt ki". Az Attila teljes neve ugyanis Miskolci Attila Kör volt - vagyis MAK...
Egyébként egy évvel később megalakult Miskolc második profi klubja, a Szemere. Ezt az egyesületet az MMTE-n belül szervezték, az 1927/28-ban létehozott profi B/2 liga nyolcadik helyén végzett. Ekkor azonban kiderült, hogy az országnak kicsit sok a háromosztályos profi liga, a Szemerét is a megszűnő csapatok között találjuk.