sjose Creative Commons License 2007.02.24 0 0 238

Igyekeztem vegigolvasni a topikot, sok erdekes informacioval lettem gazdagabb.

Ha valakit erdekel az alabbiakban a 40-41-es bajnoksag fobb tudnivaloi:

 

Az 1940-41-es bajnokság

 

Az első háborús bajnokság egy új korszak kezdete volt. A korábbi négy évtized vezető hármasa a Ferencváros, az Újpest és a Hungária hosszú időre elvesztette addig élvezett dominanciáját. Bár a bajnokságot még meggyőző fölénnyel a Ferencváros nyerte az Újpest elött, ekkor már föltünőben voltak az elkövetkező évtized sikercsapatai  a Csepel, a Szeged és a többiek. A bajnokság kezdetén az MLSZ miniszteri biztosa Gidófalvy Pál,  az akkori zsidó törvények szellemében igyekezett árjásitani a Hungáriát. Miután a Brüll Alfréd vezette elnökség nem volt hajlandó a  kormány követelésének alávetnie magát inkább föloszlatták a Hungáriát. Az anyaegyesület, az MTK még létezett ugyan de rövidesen ezt is feloszlatták. Más okokból, de ugyancsak a megszünés sorsára jutott a professionális futbal legsikeresebb vidéki egyesülete a debreceni Bocskai miután pénzügyileg nem birta a versenyt. A megszünt egyesületek helyett a DiMÁVAG illetve a BSzKRT került be az NB I.-be. A Ferencváros bajnokságának jogosságához kétség sem férhetett, hiszen egy szegedi illetve diósgyőri vereséget leszámitva 21 mérközést nyertek a zöld fehérek és 11 pontot vertek a második helyezett újpestiekre. A csapat a legtöbb gólt rúgta és a második legjobb védelemmel rendelkezett, természetesen a gólkirály Sárosi dr. is innen került ki. Az üllői úti gárda több kiütéses győzelmet aratott pl Tokodon 7:0-ra, a megyeri úton 5:0-ra illetve otthon a Salgótarján ellen 9:1 –re nyert. 

Az ország térképének átrajzolása azaz a Trianon elötti Magyarország egyes területeinek visszatérése a futbalra is kihatott. Először a felvidéki csapatokat integrálták a bajnokságba majd a bácskai egyesületeknek rendeztek külön hazatérés bajnokságot, végül pedig az erdélyi csapatoknak nyitottak külön másodosztályú csoportot. A kormány által kézivezérelt MLSZ világossá tette hogy a visszatért területek legjelesebb képviselőit mindenképpen a legfelső osztályba jutattja. Az országgyarapodás a Nemzeti Bajnokság újabb átszervezését tette szükségessé. A két meglévő NB II-es csoport mellé már ebben az évben kreáltak egy harmadik csak erdélyi csapatok alkotta csoportot. Az NB III.-ban  4 csoportban folyt a küzdelem az Északiban költségkimélés céljából két alosztályra (mátravidékire és kárpátaljaira) bontva folyt a küzdelem a bajnoki pontokért.

Az NB I.ből az utolsó négy csapat a BSzKRT, a Tokod, a Törekvés és a Haladás búcsúzott. A következő évtől  már 16 csapatos első osztályba az 1940-41-es NB II. két csoportbajnoka a Fegyvergyár csapata a Lampart illetve a Szegedi VSE a későbbi Tisza, az erdélyi NB II. bajnoka az erdélyi válogatottnak is nevezett  Nagyváradi AC, a délvidéki Hazatérés bajnokság győztese az Újvidéki AC illetve az NB II.-es másodikok párharcából győztesen kikerülő MÁVAG jutott.

Az NB II-ből kiesett a MOVE Terézvárosi Előre, a Mátészalka, illetve a Szegedi EAC valamint megüresedett már korábban a betiltott MTK helye 

A Ferencváros bajnokcsapata

Gyetvai (26/14), Csikós (26), Szoyka (26), Polgár (26), Lázár (26), Sárosi III. (25/4), Sárosi dr. (22/29), Kiss (18/3), Finta (18/20), Kalocsay dr. (17/9), Tátrai (14), Kiszeli (14/17), Jakab (12/10), Pósa (12/4), Nagy II. (2), Hámori (2) Edző: Dimény Lajos

 

Az év elsőosztályú tizenegye a Nemzeti Sport osztályzatai alapján:

Csikós (Ferencváros) – vitéz Bohus (DiMÁVAG), Kispéter (Szolnok), - Sárosi III. (Ferencváros), Polgár (Ferencváros), Lázár (Ferencváros), - Kincses (Kispest), Kolláth (Szolnok), Finta (Ferencváros), Kiszely (Ferencváros), Gyetvai (Ferencváros)

 

A legjobb góllövők: 29 gólos: Sárosi dr. (Ferencváros) 28 gólos: Zsengellér  (Újpest), 22 gólos: Szabadkai (), 21 gólos: Turay II (),  20 gólos: Finta (Ferencváros), 18 gólos: Bene (), 17 gólos: Füzér (DiMÁVAG), Kiszely (Ferencváros), 16 gólos: Berecz, Nagy (Szeged),

 

Az év NB II.-es tizenegye a Nemzeti Sport osztályzatai alapján:

 

Dénes (Ganz,12) – Csokai (Debreceni VSC, 19), Sajtos (Szegedi VSE, 15) – Stark (Lampart, 18), Kéri (MÁVAG, 17), Ádám (Vasas, 11), - Soproni II. (Soproni FAC, 25), Borbély (Szegedi VSE, 22), Spielman (Nagyváradi AC, 16), Bodola (Nagyváradi AC, 27), Tolvaj (Lampart, 25) 

 

Erdélyi osztályozó az NB I -ért

Kolozsvári AC - Nagybányai SE 2:1 (2:1)

Nagyvárad G: Telegdy, Brassai (2),

KAC: Seprényi – Szerémy, Vass - Pál, Szaniszló II, Csákány – Szilárd, Szántai, Lukács, Reinhard, Brassai

NSE: Császár – Hornyák, Holzmann – Marton, Telegdy, Kert – Lukács, Dallos, Szőke, Perneky, Neumazer

 

Legjobb NB II –es góllövők: 29 gólos: Moór (BVSC), 28 gólos: Jávor (Pereces), 25 gólos: Sidlik (Debreceni VSC), 22 gólos: Tóth (Ózdi VTK), 21 gólos: Perényi (Ganz), Balázsházy (RSK) , 19 gólos: Tolvaj (Lampart) , 18 gólos: Németh (Soproni FAC), Muszka és Kéri (MÁVAG), 17 gólos: Bihari és Kisalagi (Lampart), Futó II (Pereces), Tóth II (SzEAC), 16 gólos: Hortobágyi (Pénzügy), Sárvári (Zugló), Péli (Szegedi VSE), Takács II. (Vasas), 15 gólos: Ónódi II. (Pécsi DVAC)

 

1941 augusztus 3. PDVAC MAVAG 3:3

 

Délvidélki Hazatérés Bajnokság döntő az NB I.-ért:

Újvidéki AC -  Szabadkai VAK 4:0 (3:0)

Újvidék

G:Jakus Tikmazer, Molnár, Csillag 11-es

 

Szabadkai VAK – Újvidéki AC 1:2 (0:0)

G:Welker 2 , Perkics

 

Magyar Kupa döntő:

Szolnoki MÁV – Salgótarjáni BTC 3:0 (1:0)

Szolnok: Horváth – Csabai, Kispéter – Selmeczi, Szűcs, Fazekas – Szántó, Kolláth, Búza, Nagy, Korom

SalBTC: Géczy – Budai, Timár, - Kiss, Takács IV, Mátrai, - Borsányi, Csuberda, Jenőfi, Laczkó, Trenka

G: Kolláth, Szántó, Nagy