Trebitsch Creative Commons License 1998.09.30 0 0 547
McAl,

tényleg nem tökéletes az analógia csókák és emberek között...
Abból a szempontból viszont van hasonlóság, hogy egy csoportot támadás ér, és épp azért csoport, hogy kollektíven védekezzen.
Lorenz a meglepően magas fokú szocializációt emlegette ezügyben.
Az egyik embercsoportot tényleg egy másik embercsoport támadja meg, de ez a lényeget nem érinti. A támadást lehetőleg meg kell előzni, az a legjobb, ha nem megy: kollektíven védekezni kell. Meditálni lehet, hogy ej-ej, de szörnyű állat az ember, de ettől még a háborút akkor is el kell kerülni.

"azért kell sorkatonának menni, hogy ne legyen háború
Ez nagyon rossz érv volt. Ne mondd azt, hogy azért építenek repülőket, hogy legyen valami a levegőben. Azért építik őket, hogy használják valamilyen cél elérése érdekében. Áruszállítás, személyszállítás, tudományos kutatás, stb"

??????
Nem értem. Én nem mondtam semmit a repülőkről és egyebekről... Max. annyit értek belőle, hogy szerinted a sorkatonaság öncélú. Javíts ki, ha rosszul.

Sajnos te se érted. Pedig nagyon egyszerű: háborúkat hadseregek vívnak, egymás ellen. Különféle, általában szomszédos országok hadseregei. De csak akkor lát esélyt egy sikeres támadásra mindegyik, ha úgy érzi, jóval erősebb a megtámadandónál. Ha az erőviszonyok egyenlőhöz közeliek, nincs háború. A katonai erőviszonyoknak pedig igen fontos eleme a kiképzett tartalékosok létszáma.

Máshogyan is mondhatom, individualista megközelítéssel: azért kell jó kondiban lenned, hogy ne kelljen verekedned.

Próbáld meg minősítés helyett inkább cáfolni ezeket az érveket...