Na hazaértem, tudok válaszolni...
Véleményem szerint a szegmentális páncélt a teljes lovagi páncél váltotta fel, ami sokkal jobb (és sokkal drágább) volt. Ezért csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak. A többieknek maradt a bőr és a pikkelypáncél. Eleinte kiegészítésképpen alkalmaztak lemezeket az érzékenyebb helyeken, de ez nem terjedt el.
Visszatérve a pilum vs. négyszögletes pajzs.
Megtárgyaltam a kérdést egy barátommal, aki szintén hagyományőrző Szombathelyen. Azt mondta ha megfelelő szöben tartják a pajzsot előfordulhat, hogy a pilum lcsúszik róla és nem áll bele. Persze ehhez nagy gyakorlat kell de Caesar emberei igazi veteránok voltak... Elképzelhető, hogy ezért voltak kis veszteségeik Pompeius ellen.
A parthusoknak is utána nyomoztam kissé...
Az eltűnt népek lexikona így kezdi "ókori iráni nép"... valószínüleg a szkítákkal rokon, de ezt arra alapozza, hogy szintén kiváló lovasok, és lovasíjászok voltak. Próbálták a hellenisztikus kultúrát utánozni, több nagy várost is építettek ebben a stílusban pl: Ekbatana, Szeluekida. Legnagyobb kiterjedése az Eufrátesztől Afganisztánon át az Indusig illetve az Oxosz folyótól az Indiai-óceánig terjedt. Több támadást is túléltek, a rómaiakkal való kapcsolatukról már volt szó. Végül lassú hanyatlás után Ardasír beolvasztotta az újperzsa birodalomba i. sz. 226-ban