lg23 Creative Commons License 2007.02.16 0 0 149

bocs, hhrf.org

 

Néhány idézet:

 

 Június 14.: Az előző napon Bukarestben 6–4-es Újpest-győzelemmel végződött Közép-Európa Kupa-mérkőzésről írtak a lapok 65 esztendeje, 1937-ben. A lila-fehérek nagy küzdelemben, szép játékban győzték le a Venust. A csapatok: ÚJPEST: Havas – Futó, Joós – Seres, Szűcs, Szalay – Kocsis, Pusztai, Kállai, Zsengellér, Tóth III. VENUS: Burdan – Sfera, Weiss-Albu – Bãrbulescu, Gain, Gorgorin – Ploesteanu, Bodola, Humis, Petea, Vâlcov, Gruin. Öt perccel a befejezés előtt még 4–4-re állt a mérkőzés, de Zsengellér kétszer is betalált még a hálóba. Góllövők: Zsengellér 3, Tóth III., Kállai, Kocsis, illetve Humis 2, Ploesteanu és Futó, öngól. Visszavágó 20-án, Újpesten.

 

* Június 11.: Két mérkőzésből álló vendégszereplést kezdett ezen a napon 70 esztendeje, 1933-ban a kolozsvári Sétatéri Stadionban, a volt városi pályán a Ferencváros labdarúgócsapata. Ekkor 4–2-re győzte le a Viktória-előd Románia Sk-t, majd másnap az U-val szemben nyert 4–2-re. Az egy évvel korábban 100%-os, azaz pontveszteség nélküli bajnokságot nyert budapesti zöld-fehér együttes ebben az összeállításban mutatkozott be: Háda – Korányi, Lyka II (Papp) – Turay, Bukovi, Lázár – Táncos, Székely, Sárosi, Kovács, Kohut. Az első napon Kovács 2, Turay és Kohut 1–1 gólt lőtt, míg az Egyetemistáknak lőtt 4 gól mindegyike Székely nevéhez fűződött.

 

* December 17.: Ugyancsak 1937-es emlék: egyetlen, a régi mumustól, az olaszoktól elszenvedett 0:2 arányú vereségtől eltekintve a válogatott jó évéről számolhatott be a Magyar Labdarúgó Szövetség az esztendőt ekkor értékelő gyűlésén. A torinói kisiklás mellett 4 győzelem és 2 döntetlen jelentette a következő évi, 1938-as franciaországi világbajnokság előtt álló együttes teljesítményét. Bár a jugoszlávokkal és osztrákokkal szembeni, egyaránt budapesti 1:1, illetve 2:2 nem volt éppenséggel sikeresnek mondható, a svájciak ellen Bázelben elért 5:1-es és budapesti 2:0-ás, az osztrákok felett Bécsben aratott 2:1-es győzelem, de mindenekelőtt a Planicska kapussal fémjelzett csehszlovákok felett elért elsöprő, 8:3-as, nyugodtan diadalnak nevezhető győzelem reménykeltőnek mutatkozott a közelgő vb-re. Az év válogatottja így alakult: Szabó – Vágó, Bíró (Futó, Korányi) – Lázár, Turay, Dudás – Sas, Cseh II., Sárosi dr., Zsengellér (Toldi) – Titkos (Kemény).

Előzmény: lg23 (148)