sziasztok!
úúúgy örültem, mikor néhány hete megláttam ezt a friss topikot!!! sehol a neten nem találtam ehhez foghatót, ahhoz meg kisember vagyok, hogy én nyissak ilyet:)
mivel az index regisztrálás, illetve az eslő hozzászólás megejtése igencsak nehézkes volt számomra (max. 2 sigmás a folyamat:p), csak most tudok hozzátok szólni.
viszont mostanra már olyanokról beszéltek, hogy kétszer kell elolvasnom, mire félig megértem.
én egy autóipari beszállító cégnél dolgozom/dolgoztam (most gyed-en vagyok) minőségbiztosítósként, és saját elhatározásbók kezdtem six sigmával foglalkozni, mert valahogy mindig is éreztem, hogy egyrészt több van bennem a napi rutinnál, másrészt meg a folyamatos fejlődés csak elméletben létezik, a szerelősor mellett állva meg kissé idegesítő, hogy mindent csak papíron akarnak igazolni>:)
amikor begyűrűzött hozzánk a six sigma (európai vezetés parancsolta, de ők meg amerikából kapták az ukázt:)) akkor mindenki húzta a száját, és az volt a tendencia, hogy ha valaki éppen valami problémamegoldással foglalkozott (szándéka szerint maximum fél órán át;) ) akkor gyorsan rászóltak, hogy figyu, mostantól ez a six sigma projekted!:)
egy ilyenbe csöppentem bele én is, mint sori minőségbiztosítási ellenőr...
azt vettem észre, hogy egy mérnök srác iszonyat sokat tartózkodik az egyik soromon, valami gépet bütyköltek össze, de már hetek óta órákig a csarnokban voltak, sőt, a nagyfőnökök is állandóan ott lábalatlankodtak:)
voltam olyan bátor és megkérdeztem, mit csinál... elmesélte, majd megemlítette, hogy a nyakába varrták mint six sigma projektet (egyébként is ő foglalkozott a gépfejlesztéssel, de még jól meg is bonyolították neki a dolgot, tudjátok, hogy legyen füle is meg farka is :))
túlságosan csillogó szemmel kérdeztem meg, hogy, és mégis, mi az a six sigma, mire a mérnök becsalt a csapdába: érdekel? - kérdezte, persze! - válaszoltam.. jó, mert van még egy hely a 3 napos green belt tréningre:)))))))
természetesen addigra belemásztam ebbe a projektbe, és bár nagyon kézzelfogható értéket szerintem nem adtam hozzá, de jó volt ilyesmivel foglalkozni, mert a minőségérzékenységem mellé kifejlődött még pluszban a six sigma érzékenységem is:)
ezzel a projekttel 80ezer eurót takarítottunk meg, illetve megspóroltuk az évek óta rendszeres vevői reklamációkat! ez pénzben annyira nem kifejezhető (de szerintem meg a legfontosabb). (illetve kifejezhető pénzben, de túlságosan sokmindenki kellett ahhoz, ki megállapítsuk az éveken keresztül beérkezett reklamációk költségeit..)
nálunk elég sűrűn volt ügyvezető igazgató váltás, de többnyire elhivatottak voltak, sőt, külön részleg alakult az idők folyamán, már külön azért vettek fel embereket, hogy black belteket nevelhessenek belőlük:)
vicces volt, ahogy hozzám jártak tanácsért ezek az emberek, eleinte:)
(ők az egyetemről jöttek, én meg piszkos kézzel a sor mellől;) )
nálunk nem honorálták jutalákos rendszerben a green beltkedést, de a lezárt projekteket évente egyszer megünnepletük, beszámoltunk és méregdrága tollat kaptam gravírozva, és ilyen nincs ám mindenkinek;)
a végén már nagyon élveztem, mert mindenki tudta, hogy imádom beleártani magam olyasmibe, amihez tulajdonképpen nincs közöm, és szeretek új dolgokkal foglalkozni. ezért már olyan problémákkal is megkerestek, amik 10 éve nem akartak megoldódni az istennek sem;))
az is jó volt, mikor a főnököm lett a black beltem:) számomra, ilyenek miatt soha nem létezett szakadék az egyes osztályok és beosztások között.
sajnálom, ha valakinek úgy kell dolgoznia, hogy betartanak egymásnak a szomszédos területek, vagy éppen csak fújnak egymásra.
már másfél éve nem voltam dolgozni, és hiányzik a six sigma!!!
nem a munka! csak a six sigma:))
hadd ne mondjam, hogy fogalmakkal, a különböző lépésekkel már egyáltalán nem vagyok tisztában sajnos... kiestem a rutinból, mégis valahogy úgy érzem, hogy hozzámnőtt ez a dolog... lehet, hogy ez már munkaköri ártalom?:))
kaizen: na, az nálunk is volt, először kutyafuttában, valami irtó nagy lecseszés után jött a nagygóré, minden nap megállított 4-5 sort, felvitte az embereket egy tárgyalóba és kikérdezte, hogy milyen ötleteik vannak...
a legtöbb ötlet a six sigma és a minőségbiztosítás eltörlésére vonatkozott:PPPPP
(a dolgozóktól)
ja, meg, hogy emeljék duplájára béreket:)))
utána már szervezetten működött, pici ajándékokat kaptak az ötletadók, lett is gyorsan 10 tollam és 4 telefontartó nyakbavalóm:))
néha már sorok nevében adtam be az ötleteket, illetve engem kértek meg a papír kitöltésére, és jó volt látni, hogy a dolgozók mennyire megörültek, mikor a csinos kaizenes csaj miniszoknyában megjelent a soron és kiosztott pár tollat:)))
megoldás az ritkán volt....:s
utolsó (félbehagyott) projektem a szülési szabadság előtt a kanban rendszer hiányosságainak megszüntetése lett volna...
nálunk nagyon nem akart működni, az összes előnye, az átállások csökkentése, az anyaghiány megszüntetése, a mérnökiszint módosítás bevezetésének egyszerűsödése inkább pont fordítva jelentkezett!
iszonyatos állásidők átállásnál, mérnöki szint váltásnál katasztrófa helyzetek alakultak ki, satöbbi....
ha még visszamegyek oda dolgozni ;) akkor ott folytatom, ahol abbahagytam:)) mert tudom, hogy még ugyanazok a problémák adottak, amiket otthagytam...
de inkább azon gondolkodom, hogy saját hasznomra hogyan tudnám fordítani a "tudományomat":))
(persze, most "ráérek" agyalni)
minden jót kívánok mindannyiótoknak!
még jövök! (ezt nyugodtan vehetitek fenyegetésnek;))))
atera