lopikula Creative Commons License 2007.02.12 0 0 48
Bocs. Ez megérdemli, hogy idemásoljuk.
Amit érdekesnek találok, a Csányi féle bank máris 11 MrdFt jelzálogjogot jegyzett be az ingatlanokra, ami szinte lehetetlenné teszi az eredeti állapot visszaállítását.
A Bank meg a Brancs mindent visz! (((:

---------------------------------
Andrássy út 47.: áll a bál
Megfenyegették a hvg.hu-nak nyilatkozó kávézótulajdonost

2007. február 12. 07:13 | Utolsó módosítás:2007. február 12. 09:38

A hatodik és hetedik kerületben továbbra sem csitulnak az önkormányzati házak eladása körüli botrányok. A Nemzeti Nyomozóiroda és a Legfelsőbb Ügyészség vizsgálódik. Az Andrássy út 47. alatti kávézó tulajdonosát, Losonczy Pált néhány napja ismeretlen telefonáló életveszélyesen megfenyegette.

Korábban többször is foglalkoztunk a terézvárosi és erzsébetvárosi önkormányzati tulajdonú házak egészen sajátos, a köz számára nehezen követhető értékesítésével. Négy civil szervezet feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) jelenleg is hűtlen kezelés alapos gyanújával vizsgálja Erzsébetváros ingatlanügyeit. A részletes, kötetnyi terjedelmű feljelentés ellenére immár nyolc hónapja folyik a vizsgálat, de eredmény még nem született. Február 7-én Demszky Gábor főpolgármesternek is kicsúszott a száján, hogy a VII. kerület ugyan Budapest egyik legsokszínűbb, legpezsgőbb életű városrésze, de "óriási ingatlanspekulációk" is jelentkeznek a kerületben. Utóbb a főpolgármester munkatársai és a VII. kerület vezetői is kínos magyarázkodással értelmezték újra Demszky szavait.

Közben a Legfőbb Ügyészség nyomozást indított a Verók István által vezetett hatodik kerületi képviselőtestület ellen. A gyanú ez esetben is "különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés". Az ügyészség azokat a helyi politikusokat vizsgálja, akik az Andrássy út 47. alatti bérpalota potom 150 milliós vételárát megszavazták. Eredmény még itt sem mutatkozik, noha előkerült egy Andrássy úti friss tulajdonlap is, amelyen az áll, hogy a 415 millió forintért eladott palotára - 130 másik ingatlannal együtt - 11 milliárd forintos jelzálogjogot engedélyezett bejegyezni az OTP bank.

Magát Belgiumból fogják keresni

A Liszt Ferenc tér saroképületének is számító Andrássy 47. számú ház napokon belül újabb mérkőzés tárgya lesz. Az ingatlant az önkormányzattól az Ennet Kft. vásárolta meg. Ám az adásvételi szerződést másodfokú jogerős ítéletében érvénytelennek mondta ki a bíróság. Ennek ellenére a tulajdonviszony helyreállítását az önkormányzat nem kezdeményezte. Az Ennet a Legfelsőbb Bírósághot fordult, kérte az ítélet felülvizsgálatát, ítéletet február 22-én hirdetnek. Az Ennet közben változatlanul tulajdonosként lép fel a ház lakóival szemben, folytatja a ház kiürítését, noha erre jogosítványai enyhén szólva kétségesek.

Közben drámai események tarkítják az épületben kávézót üzemeltető Losonczy Pál életét. Ő egyben az Ennet ellen pert kezdeményező és megnyerő Oktogon Kft. tulajdonosa. Mint magánszemélyt, becsületsértésért feljelentette őt Verók István. A dolog előzménye az volt, hogy Losonczy a hvg.hu-nak kitálalt: közvetítőkön keresztül neki is felajánlották, hogy megveheti a házat, ha 150 millió forint kápét táskában letesz a döntéshozók asztalára.

Néhány hete ennél lényegesen nagyobb összegről szóló ajánlattal keresték meg, a feltétel az volt, hogy "soha többé ne nyilatkozzon a sajtónak". Miután Losonczy az ide vonatkozó titoktartási nyilatkozatot nem írta alá, pár napja telefonon megfenyegették.„Ide figyeljen, bácsikám! Önt Belgiumból meg fogják keresni, mert olyan dologba nyúlt bele, amihez magának semmi köze!”- mondták, majd letették a telefont.

A Király utca 40-nel kapcsolatban újabb bontási eljárást kezdeményezett a VI. kerület a Fővárosi Bíróság határozatának segítségével, amely hatályon kívül helyzete a bontás elutasítását kimondó Fővárosi Közigazgatási Hivatal álláspontját. Perczel Anna, az Óvás! Egyesület építésze szerint a hatóságok vagy nem ismerik saját rendeletüket, vagy szándékosan félrevezették a bíróságot. A kerületi szabályozásról szóló önkormányzati rendelet (36/2001/X.12), amire hivatkoztak, nem tartalmazza a Király utcai Hild-ház lebontásának tervét, ellenkezőleg, megmaradó épületnek jelölték– hangsúlyozta Perczel Anna.

Az ingatlanok körül további szabálytalanságokra bukkantunk. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) meglehetős kusza nyilvántartásából adódóan a régi műemlékek nincsenek bejegyezve a tulajdoni lapokra. Hoffmann László ügyvéd állítja, ez olyan kiskapu, amelyet a befektetők ki tudnak használni. Az önkormányzati házak elpasszolásában kulcsszerepet játszó Szíjártó Piroskának és csapatának eladott ingatlanok közül csak egy, a 2005-ben műemlékké vált Király utca 27. szerepel a KÖH-rendelet műemlékeket felsoroló „friss” jegyzékében.

Sipos Anett

Előzmény: e_dora (46)