23 negedi Creative Commons License 2007.02.12 0 0 22
Rövid áttekintés Összegzés

A kazein egy magas minőségű fehérje, melyet gyakran használnak különféle fehérjetartalmú és étkezést helyettesítő táplálékkiegészítőkben. Bár nem annyira jól ismert, mint a tejsavófehérje, a kazein kiemelkedő mennyiségben biztosítja a legfontosabb aminosavakat, melyekre testünknek szüksége van ahhoz, megőrizze a megszerzett izomtömeget, és hogy az izomzat építését is elősegítse. 20,5%-os glutamintartalmával a kazein felülmúlja a többi népszerű fehérjeforrást, beleértve a tejsavót, a szóját és a tojásfehérjéket.

Egyéb elnevezések

kazeinát, kazeinát fehérje, casein

Hol találjuk meg a kazeint

A tehéntej alvadásakor főként kazein keletkezik – gyakorlatilag így választódik el a kazein a tejsavótól.

Hatása a teljesítmény fokozására Miért használják a sportolók a kazeint

Nyilvánvaló bizonyítékok támasztják alá, hogy a sportolók fehérjeigénye (sportágtól függetlenül) az intenzív edzés okozta stressz hatása alatt megnövekszik – sok egyéb funkciója mellett a protein elengedhetetlenül szükséges az izomtömeg növeléséhez és a regenerációhoz. A kazein a sportolók által megkívánt jóminőségű fehérje kiváló forrása.

A kazein kiváló minősége és értéke folytán népszerű alkotóeleme sok fehérjepornak és étkezést helyettesítő táplálékkiegészítőnek. Így tehát kicsi az esély, hogy külön keresni kéne – nézz ki magadnak egy fehérjeport, és a kazein máris a birtokodban van.

Hogyan segíti elő az izomtömeg növekedést és a regenerációt:
  • Megőrzi az izomtömeget intenzív edzési ciklusokban
  • Kiváló minőségű fehérjeforrást biztosít, így támogatva az izomtömeg növekedést és regenerációt
  • Esszenciális aminosavakkal lát el, beleértve a nagy koncentrációban tartalmazott, potenciálisan antikatabolikus glutamint
Egészségügyi előnyei A kazein hiánytünetei

Nincs ismert hiánytünete.

Felhasználási lehetőségek

Kutatások alapján a kazein a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

  • Katabolizmus (izomvesztés)
  • Sebek/sérülések
Részletes ismertetés További tudnivalók

Bár már elérhető egy ideje, a kazeint mégis a fehérjekiegészítők „megkésett csillagának” tekinthetjük. A kazeint gyakran megtalálható számos fehérjeporban és MRP-be kazeinátként (Egy sav forma, melyet gyakran nátriummal, kalciummal és káliummal kombinálnak). A legújabb kutatások alapján ez a fantasztikus fehérje nem csupán ellátja testünket az intenzív edzés során az izomtömeg megőrzéséhez szükséges aminosavakkal, hanem bizonyítékok támasztják alá, hogy az izomtömeg növelésében is segítségünkre lehet.

A természetes körülmények között kis mennyiségben túróban, illetve általánosan fehérjeporokban és MRP-kben megtalálható kazein különösen gazdag az immunrendszert erősítő és antikatabolikus aminosavban, a glutaminban. Igazság szerint magas, 20,5%-os a glutamintartalma – mely magasabb a tejsavó, a szója és a tojásfehérje értékeinél is. Szintén kiváló forrása a növekedéshormon-termelő hatásáról ismert argininnek.

Mivel pedig az összes fehérje közül a kazein rendelkezik a legmagasabb tirozin-triptofán aminosav aránnyal (majdnem 5:1 arány), ezért az egyik leginkább stimulálóbb is azok közül, fogyasztása után pedig csökkentheti az éhségérzetet is. Ez abból fakad, hogy a tirozint „pörgetős” aminosavnak tartják, mely fogyasztása után megnöveli az agy kémiai jeleit, így általános elégedettség-és teltségérzést okoz.

Egy kiváló fehérjeforrás

Intenzív edzés során testünknek több fehérjére van szüksége, hogy csökkentse az izom lebomlását, és hogy ellássuk a szükséges aminosavakkal, így segítve izmainkat hogy nagyobbak és erősebbek legyenek. Valójában a kutatások alapján ezt a fehérjét edzés után egy órával tanácsos fogyasztani ahhoz, hogy a legoptimálisabban szívódjanak fel az izom-építő aminosavak. Mivel a kazein sok fehérjeporban és MRP-ben megtalálható, és sokkal olcsóbb, mint sok más természetes élelmiszerben lévő fehérje, sok aktív életmódot élő ember egy megfelelő italba keverve hasznosnak találja megnövekedett fehérjeigényének kielégítésére.

A kazeint közvetlenül lefekvés előtt is érdemes fogyasztani. Láthatjuk, hogy a kazein jóval lassabban emésztődik, mint más fehérjék (mint pl. a tejsavó, ami nagyon gyorsan felszívódik) és szinte egyfajta "time-released" fehérjének tekinthető, mely egy gélszerű anyagot képez a bélben, ami felszívódását lassítja. Így tehát késő este – négy órával később – izomsejtjeinket továbbra is növekedésüket elősegítő fehérjével és aminosavakkal látja el, csökkentve az „éhezéssel” eltelt időt, és egyúttal növelve az izomnövelő folyamatok és a nitrogén-visszatartás meghosszabbodásának valószínűségét.

Mindazonáltal a kutatók egyetértenek abban, hogy a maximális eredmények érdekében a kazein és a tejsavófehérje együttesen történő fogyasztása a nap folyamán jó ötlet lehet. A fehérjék eme népszerű kombinációja tipikusan megtalálható az MRP-kben (általában megtalálható a bennük lévő úgynevezett „szabadalmazott fehérjeformulában” amint azt a címkén olvashatjuk) és sok fehérjeporban is.

Még jobb alternatíva a kazeinre?

A technológia egy még magasabb minőségű kazein fehérjét is biztosíthat számunkra – ez a Micellar™ kazein. Azt hideg szűréssel nyerik ki a tejből a szokványos melegítéses eljárás helyett, enzimek egy csoportját használva egy nanoszűrésnek nevezett folyamaton keresztül, így biztosítva, hogy denaturálatlan maradjon (károsodásmentes fehérjemátrix) a kazein. Így, a fehérje szerkezete jobban megóvható, mint más eljárásokkal, így aztán további immun-erősítő és izomépítő hatásokat biztosít.

A kazein eme „speciális” formája tehát a „végső” megoldás lehet amennyiben egyáltalán szavakkal ki lehet fejezni a fehérjék „hierarchiájában” elfoglalt helyét. Megjegyzés: Az általad fogyasztott fehérjéről akkor mondhatod el, hogy tartalmazza ezt a high-tech kazeint, ha címkéjén ott szerepel a "Micellar" jelzés. Mindazonáltal ezeknek a termékeknek az ára általában jóval magasabb, a kutatások pedig egyelőre kezdeti fázisban vannak, és nem lehet belőlük következtetéseket levonni.

Ellentmondások

Bár a kazein kiváló fehérjeforrás, tartalmaz némi laktózt is (tejcukor), így laktózérzékenyek számára nem a legjobb választás. Akik a tejfehérjékre allergiásak, szintén óvakodjanak a kazeintartalmú termékektől.

Következtetés

Nagyon nehéz lehet kielégíteni testünk fehérjeigényét – különösen az aktív életet élők számára, akik, legalábbis a kutatók szerint, 2-3 gramm fehérjét igényelnek testsúlykilogrammonként. Szerencsére a tudomány biztosított számunkra olyan fehérjeforrást, ami megfelelő, nem drága, és nagyon tápláló.

Felhasználási javaslatok Mennyiség

A kutatások alapján intenzíven edző emberek 2-3 gramm fehérjét igényelnek testsúlykilogrammonként.

Időzítés

A kazeint bármikor fogyaszthatjuk a nap folyamán, hogy növeljük fehérjebevitelünket. Azonban jóval előnyösebb lehet, ha lefekvés előtt fogyasztjuk, mivel jóval lassabban emésztődik, így segíti testünket, hogy hatékonyabban kösse meg az aminosavakat.

Megjegyzés

Sokan számolnak be arról, hogy a tejsavóval ellentétben teltséget éreznek a kazein fogyasztásakor, „gélesítő” hatása miatt. Ez okozza, hogy jóval lassabban halad át a bélrendszeren (ezt hívjuk „szállítási időnek”), így segítve a teltségérzés hosszantartó fennmaradását. Ez azok számára lehet előnyös, akik a bevitt kalóriák számát csökkenteni akarják.

A kazein szinergistái

Nincs ismert szinergistája.

Biztonsági tudnivalók

Ne használjuk, ha allergiásak vagyunk a tejre vagy a kazeinátokra.

A kazein mérgező hatása

Nincs ismert mérgező hatása.

Tiltások és korlátozások

Nem dokumentáltak.