Ízirájder Creative Commons License 2007.02.09 0 0 1111

Ismét menetrend szerint?
Debrecen - Tavalyelőtt volt Münchenbe, tavaly volt Budapestre, de az idén lesz-e menetrend szerinti repülőjárat Debrecenből bárhová? 
Virág László nem titkolta, hogy jelenleg sem hagyományos, sem diszkont légitársaság nem érdeklődik ilyen járat indítása iránt. Az ügyvezető azt ígéri, hogy idén mindenképpen lesz újabb menetrend szerinti járat Debrecenből, de csak akkor, ha ki tudja termelni a saját költségeit.
Ajánlatok egyfajta heti rendszerességgel közlekedő charterek formájában már vannak erre, de erről többet az ügyvezető nem kívánt mondani. Az biztos, hogy e járat közlekedtetéséhez a város önkormányzata nem fog anyagi segítséget nyújtani.
Az utazóközönség az egészség-, illetve wellnessturizmus iránt érdeklődők közül – de e programokon kívül nekik is komplex turisztikai szolgáltatási csomagot kellene kínálni –, valamint a Nyugat-Európában dolgozók és családtagjaik köréből kerülhetne ki. Egy ilyen járat Debrecen számára egyrészt presztizskérdés, másrészt elsősorban a nagyváradi, szatmári, aradi, kolozsvári, temesvári repterekkel szembeni versenyelőny biztosítása szempontjából fontos.
 Tények és tervek 
A debreceni reptéren 2005-ben több mint 33 ezer utasfordult meg a reptéren, míg tavaly több mint 40 ezer. Az ügyvezető ebben az évben a tavalyihoz képest 6-10 százalékos utasforgalom-bővülésre számít. Az Airport-Debrecen Kft. idén Ukrajnában és Romániában egy olyan reklámkampány indítását tervezi, amely – az utazási irodák egyetértésével – a Debrecenből induló charterjáratokat népszerűsíti. A külföldről ide gépkocsival érkező, s repülőgéppel továbbinduló turisták helyzetét könnyíti meg az is, hogy a korábbi 220 férőhelyes mellé újabb 250 személykocsi, s 16 autóbusz befogadására alkalmas parkoló épült meg. Várhatóan egy hónapon belül a szolgálati parkoló is elkészül.  
 

Ismét menetrend szerint?