zjakabfi Creative Commons License 2007.02.08 0 0 45
Somogyhoz pártolna Balatonvilágos
2007. február 8. 8:06


MNO
Balatonvilágos a siófoki kistérséghez kíván tartozni, ami egyben azt is jelenti, hogy Veszprém megyétől elválva Somogyhoz pártolna - tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

Az elválás kérdésében a képviselő-testület egységes állásponton van, s a lakossági visszajelzések is a siófoki kistérséghez való tartozást szorgalmazzák - tette hozzá Fekete Barnabás. A polgármester közlése szerint a testület hamarosan dönt a válás kérdésében, s azt követően pedig helyi népszavazásra bocsátják majd az ügyet az 1.400 lakosú településen.

Fekete Barnabás rámutatott: a jelenlegi kistérségi központ, Balatonalmádi 25 kilométerre van községüktől, s közvetlen tömegközlekedési összeköttetés sincs a két település között, ezzel szemben Siófokkal pedig már összeépült Balatonvilágos.

A polgármester hangsúlyozta azt is, hogy az egészségügyi ellátást illetően már fúzió jött létre Világos és Siófok között, ami hamarosan az oktatás területén is megvalósul, de a községben működő valamennyi közüzemi cég központja is a szomszédos dél-

A polgármester utalt arra is, hogy a világosi lakosok Siófokon egy helyütt találhatják meg a földhivatalt, a bíróságot, ügyészséget, rendőrkapitányságot, a kórházat és pénzintézeteket, míg a jelenlegi kistérségi központjukban, Balatonalmádiban ilyen közintézmények nincsenek is, csak a megyeszékhelyen, Veszprémben. Hozzátette: a világosaik már most is jórészt Siófokon intézik az ügyeiket, ott vásárolnak, s oda járnak középiskolába is a diákok.

A kormányzat is a kistérségeket és a régiókat erősíti, azoknak szán meghatározó szerepet, így minden érv amellett szól, hogy Balatonvilágos fejlődése a siófoki kistérségben legyen biztosítva - mondta a polgármester.

Az almádi kistérségtől és Veszprém megyétől való távozáson túl még régiót is váltana Balatonvilágos, hiszen ezzel a közép-dunántúli helyett a dél-dunántúlihoz tartozna majd - jegyezte meg Fekete Barnabás.

MTI