t3v3d3s Creative Commons License 2007.02.05 0 0 818
csak Paminának, csak most, csak itt! :)

Ostyatálkák vagy -rudak

75 g marcipánmassza
50 g porcukor
75 g liszt
2 tojásfehérje
3-5 ek tej

A marcipánt lereszelni, a többi cuccal krémesre keverni (a botmixer kiváló erre a célra). 30 perc pihentetés után vajazott tepsiken 6 db, legalább (!) 15 cm átmérőjű kört (pl. kistányért) körbeporcukrozni, a masszát elosztani, kanál hátával elsimogatni. Legyen minél vékonyabb, különben a végén nem ad szép tálkaformát. 180 fokon 4 perc, aztán 10 perc hűtés után vissza a sütőbe, amíg a széle megbarnul. Tényleg csak a széle barnuljon meg, az is alig, különben az egész megkeményedik, és formázhatatlan lesz. Ugyanezért egyszerre csak egy tepsivel (max. 2 kör) dolgozzunk, így legalább az egész délutánunk rámegy. Pohár alján még melegen tálkává formálni (ha keményedne, rövid időre a sütőbe téve visszapuhítható - ha hűl és erőltetjük, kilyukad). Ostyarúdhoz simán felcsavarni (az elrontott tálkáknak való anyagból is készülhet...). A kész tálkákat olvasztott csokival kell kikenni a vízhatlanság érdekében.

Szóval macerás a dolog, de másodszorra nekem már mindből kosárka lett, és nem hulladékrúd :) Ráadásul a beltartalom kiürítése után elfogyasztható, és nekünk nagyon ízlett.

Az eredeti receptben a belevaló vaníliakrém:

2,5 dl tej
1/3 vaníliarúd
1 púpos ek liszt
2 tojás sárgája
50 g cukor
1 ek vaj
4 cl rum

Erre gyümölcsök, zselatinréteg, pisztácia- és mandulaforgács. Az alábbi fotón az első kísérlet (túl vastag volt tészta, így kevés lett a redő), benne a chilii-féle túrófagyival.

ostyatálkák