holden_caulfield Creative Commons License 2007.02.03 0 0 69
Üdv iynas!

Köszönöm a dícséretet, nem árt meg, mivel minden nap kapok hideget-meleget...:)

Szerintem multinál és magyar cégnél is két pillérre kellene építeni a dolgot:

1. Munkatársak megbecsülése
2. A veszteségek következetes kigyomlálása a rendszerből

Ezek gondolom nem meglepő módon a lean alapelvei és a Toyota Production System alapkövei is egyben.

A munkatársak megbecsüléséről már sok bejegyzés született Nálatok, nem ragoznám tovább. A veszteségek következetes kereséséséről és megszüntetéséről sokat írtam a blogomban, nem szeretném magamat ismételni :)

Van azonban egy alapprobléma, amit pl. mi sem tudtunk elkerülni: bármilyen folyamatszervezési filozófiát követ egy vállalat, annak felülről lefelé kell hatnia. Jó példával a vezetőknek kell elől járniuk, csak így várható el a munkatársaktól a megfelelő hozzáállás. Felülről lefelé célokat kell rögzíteni, mérhető célokat, lehetőleg olyanokat, amelyeket csak úgy érhetünk el, ha változtatunk eddigi módszereinken. Mérni kell mindenkinek a teljesítményét, vezetőét, beosztottét, termelését és szolgáltatóét. Mivel javítani csak azon lehet, amit mérünk. Ez így sajnos még nálunk sem sikerült (autóiparban utazunk egyébként beszállítóként).

Ha megvannak a szervezetben ezek a tulajdonságok, akkor kell néhány jó pozícióban levő támogató és szerencsés esetben (ha van rá keret) belső tanácsadó csapat. Ez mindenképpen jobb, mint külsősöket alkalmazni, mivel motivációjuk és lojalitásuk nagyobb. Persze "fenntartási költségeik" miatt sok cég nem engedheti meg magának, de én olyanról is hallottam, hogy a kaizen csapat termeli ki a saját büdzséjét minden évben...

Nagyjából ezek szerintem az alapkövetelmények, remélem nem voltam nagyon kimerítő :) szerintem a kaizen.freeblog.hu különböző kategóriái alatt találsz még kiegészítő információkat

holden_caulfield
Előzmény: iynas (68)