exon_rock Creative Commons License 2007.02.02 0 0 630

Nincs utánpótlás és ha az öregek visszavonulnak akkor vége?

Ez nagyon-nagyon nem így van!!!!

Mivel egy kis vidéki rockfesztivál (mondjuk úgy) zenei vezetője is vagyok, évről évre 80-100 zenekar zenei anyagát hallgatom meg. A jelentkezők kb 1/3-a (az a minimum 30 banda!!!)  olyan szintű zenét játszik, hogy bármikor lemosná a szinpadról a "nagy öregeket". És ez nem túlzó kijelentés! Pedig ezek amatőr zenekarok. Az amatőr státuszt én itt arra értem, hogy nem a zenéből élnek. A hangszeres tudásuk profi!

Viszont nem áll mögöttük menedzsment, lemezkiadó stb., akik el tudnák intézni, hogy bekerüljenek a nagyobb nyilvánosságot jelentő médiákba, ezért csak relatív szűk körben ismertek.

Baromi nehéz bekerülni abba a körbe ahol a tortából nem csak pici morzsa jut.

Nem véletlenül van az hogy a nagyobb fesztiválokon, ahol komolyabb gázsit lehet kapni, gyakorlatilag évről-évre ugyanazok a bandák lépnek fel. Ez a helyzet a motorostalálkozókkal is.

Persze lehet mondani, hogy azokra a bandákra van igény akik most is benne vannak a mézesbödönben, de könyörgöm: a kedves közönség honnan a pékf...szából tudna a többi nagyon jó zenekarról, ha egyszer azok nem kapnak lehetőséget a bizonyításra???? Nem szabad elfelejteni, hogy itt súlyos pénzekről van ám szó! 1-1 motorostalálkozós fellépésért a gázsi régi nagy neveknek 150-300e körül mozog - a nem ismert bandáknak meg 10-30e körül. Persze legtöbbször számla nélkül.

Azt is tudom a saját zenekarommal, hogy mennyire nehéz akár elő-előzenekarnak is bekerülni ilyen helyekre...