Xlen Creative Commons License 2007.02.02 0 0 12201

Választási ígéretek 2006 á la MSZP:

 

Csákabonyi Balázs szocialista képviselő szavaiból az derült ki, lényegében az ellenzéki párt javaslatának felel meg az évi egyhavi többletnyugdíj kifizetésére vonatkozó MSZP-s ígéret, amellyel a párt reklámozza magát. Jóllehet februárban, a ciklus utolsó rendes parlamenti ülésén az MSZP-frakció leszavazta a Fidesz 14. havi nyugdíj kifizetésére vonatkozó törvényjavaslatát, a napokban az utcára került reklámanyagokban a szocialisták mégis azzal kampányolnak, hogy bevezetik azt.

A szocialisták nyilvánosságra hozták ugyanis az esetlegesen megalakuló második Gyurcsány-kormány első száz lépését, s a program - hasonlóan a miniszterelnök korábbi száz lépéséhez - olyan "gyors" és kiemelt intézkedéseket tartalmaz, amelyek megvalósulása adott esetben akár már tíz éven belül is megtörténhet. Az MSZP újbóli kormányra kerülése esetére megígéri: "2007- 2010 között végrehajtjuk az évi rendszeres nyugdíjemelésen felüli, átlagosan évi egyhavi többletnyugdíjnak megfelelő nyugdíjemeléseket". 

A Gyurcsány-kormány első száz lépés programjának több elemére is igaz, hasonlóan a napokban megjelent választási hirdetésekre is. Az MSZP választási programja az Új Magyarország program, amelynek a közelmúltban hozták nyilvánosságra első száz lépését. Az első lépésben mindjárt 400 ezer új munkahely létrehozását ígérik, kérdés azonban, hogy a gyors lépés mikorra valósulhat meg.

Második lépésben 700 milliárd forintos plusz- támogatás mehet a kis- és középvállalkozások "technológiai megújulására", időkorlát azonban itt sincs feltüntetve. Kiemelten fontos, ezért az első lépések között szerepel a bérek legalább 25 százalékos növekedése, valószínűsíthető azonban, hogy erre sem lehet közvetlenül a voksolás után számítani. Az MSZP vállalja, hogy tíz év alatt 15 százalékkal csökkentik a daganatos megbetegedések számát, négy év alatt viszont 20 százalékkal növelik a családi pótlék összegét.

Előzmény: socr (12200)