advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.02.01 0 0 13967

 Amit írsz, végeredményben egybevág az általam leírtakkal - a politikai realitások és a katonai lehetőségek nem mindig vágnak egybe (sőt, ritkán).

 Vietnamhoz még annyit fűznék hozzá, hogy ott az volt a politikai realitás, hogy a katonai eszközök alkalmazásával nem léphetnek túl egy határt - bár így is elég messzire mentek. Nem vetettek be például taktikai nukleáris eszközöket, bár megfontolták. Nem rombolták porig az északi polgári létesítményeket (városokat), bár ezt is megfontolták. Röviden: nem irtották ki az északi lakosság és haderő nagyobb részét - mert ez vállalhatatlan lett volna - bár technikailag képesek lettek volna. Vietnam az első példa a politikailag-erkölcsileg megnyerhetetlen háborúkra, ahol a katonai győzelem lehetősége elvben meg sem kérdőjelezhető, ám az ehhez szükséges eszközök alkalmazása - hiába állnak rendelkezésre - a világ közvéleménye előtt egyszerűen vállalhatatlan.

 És ilyen Afganisztán vagy Irak is. Evidens, hogy katonailag simán kezelhető lenne. Jó kis rémuralom, tömeges népirtás, minden merényletre Szaddami módszerekkel a falu-város teljes elgázosítása és hónapok alatt "pacifikálható" lenne a térség. De az is evidens, hogy egy magát kultúrállamként definiáló ország ilyet nem tehet. Kevesebb meg nem elég, holmi konszenzus szóba sem jöhet, és ezzel sakk-matt a helyzet.

 Izrael jelenlegi nukleáris és technikai kapacitásával a fél Közel-Keletet elfoglalhatná, és alkalmasint el is kergethetné az arab lakosságot, hogy ne kelljen kínlódnia velük - de ezzel kiírná magát a történelemből, örökre légüres térbe kerülne, tehát mégsem teheti meg. Mondjuk kínos ez olyan helyzetben, ahol a másik félnek nem nagyon vannak efféle aggályai...

 A rosszul kezelt Peak veszélyének tartom, hogy a nyers érdekek teljesen felülírják a most hallgatólagosan elfogadott játékszabályokat, és a fogyó erőforrások megszerzésében bármilyen eszköz elfogadhatóvá válik. Megjegyzem, ebben az esetben teljesen egyértelműen a fejletlen országok lesznek a vesztesek, a fejlettek meg rabló latorállamokká válnak. Ez sem lenne kívánatos.