Gyorgyi Creative Commons License 2007.01.31 0 0 644

Kedves Ferrero!

 

Nem a nepet kell felelossegre vonni, hanem a vezetoket. Ha az USA-ban ma azt mondjak, hogy holnaptol egy arva cent adot nem kell fizetni, es mingyen ingyen lesz, majd veszunk fel kolcsonoket, akkor gondolom te sem fogod osszetorni magad, hogy de azert is fizess adokat, es azert is fizess ezert-azert. De ezert a lepesert az orszag vezetoinek megis felelni kellene. Mo-n van ilyen, hogy "hutlen kezeles", vagy ilyesmi.

 

Ugyanigy: ha a munkahelyen a management azt mondja, hogy senkinek sem kell dolgozni, es a fizetest is megemeljuk, akkor a tulajdonosok (reszvenyesek) nem a dolgozokat fogjak felelossegre vonni, hanem a management-et.

 

A szocializmusban volt egyfajta segely rendszer, de en ugy latom, hogy az USA-ban  meg most is jobb a segely rendszer (marmint a segelyt kerok szempontjabol). Sok amerikai allami egyetem a 70-es, 80-as evekig ingyen volt. Aztan kesobb kezdtek bevezetni a tandijat az allami egyetemeken is, de azert arrol senki sem szol, hogy van egy biztos allami es magan segelyrendszer a tandijak fedezesere (vagyis aki szegeny, az sem marad ki).

 

Es a kommunizmusban a segely mellett azert iszonyuan levoltak szoritva a fizetesek.

 

Voltak akik sokat loptak es voltak akik keveset de a lopason alapulo rendszernek mindnyajan reszesei voltunk

 

Eppen ezt mondom: elsosorban nem azok a felelosek, akik a rendszer reszesei voltak, hanem akik ezt letrehoztak.

 

Lopni minden rendszerben lopnak, a hangsuly csak a merteken van.

 

Talan meg most nagyobb merteku Mo-n a lopas, mint a szocializmusban. Kolcsonokbol epitettuk fel a gyarakat, uzemeket, stb.  Aztan a privatizalas haszna magankezbe kerult. A kolcsonoket pedig a nep nyogi.