lépiláp Creative Commons License 2007.01.30 0 0 224

Forrás:

http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=61783

 

Reménysugár a gerincvelő sérült betegek számára

A /sérült, vagy/ beteg saját őssejtjei elősegítik a sérült gerincvelő és a periférikus idegrendszer funkcióinak a helyreállítását. Ezek az eredményei az orosz állami orvosi egyetem és az Idegi rehabilitációs klinika specialistái által elvégzett klinikai kísérleteknek.

A kísérletben 67 különböző életkorú és különböző gerinc sérül /-t.../ vett részt. A betegeket két csoportra osztották. Tíz beteg - akiknek különböző okokból nem tanácsolták a sejt-terápiát - képezte a kontroll csoportot, ők folytatták a megszokott rehabilitációs kezelésüket. A többi /.../ a rehabilitációs kezelésen felül, legalább két alkalommal injekciót kapott a saját magától származó sejtekből. Ezt megelőzően mind-/.../ kapott bizonyos stimuláló szereket annak érdekében, hogy az a szervezetet nagyobb őssejt termelésre, valamint a csontvelőből a vérbe áramlásra késztesse. A sejteket ezután vérvétellel gyűjtötték, majd lefagyasztották, és felhasználták amikor szükséges volt. Mind /-.../ esetben körülbelül 5 millió sejtet fecskendeztek a gerincbe. A terápiát néhányszor ismételték.

 

A gerinc sérülései érintik a gerinc velőt magát és a periférikus idegrendszert. Néhány évvel a sérülést követően az idegek elsorvadnak. A szokásos rehabilitációs kezelés ilyenkor nem nyújt segítséget, amint ezt a referencia csoport tagjai most is igazolták - az állapotuk nem változott. Ezzel szemben az őssejt terápia a betegek jelentős részénél (61%) javulást eredményezett. Az izom aktivitás növekedett, a mozgató és érzékelő funkciók felerősödtek.

 

Az első sejt bevitelt követően a változások még minimálisak voltak, a második bevitel az intenzívebbé váló mozgás terápiával ugyanakkor megtette a hatását. A második őssejt bevitelt követően a betegek többsége képessé vált térden állásra, és mozgásra is bizonyos "go-kart"-ok segítségével. Meg kell jegyezni, hogy ők a legkisebb javulást sem tapasztalták már évek óta.

 

A bíztató klinikai tapasztalatokat alátámasztották az elektroneuromiográf adatai. Ez lehetővé teszi az idegileg stimulált izmok válaszának mérését. Az őssejt terápiát követően növekedés lépett fel az izomválasz mértékében a perifériális idegek ingerlésének következményeként. Ezek az adatok közvetlen bizonyítékát adják annak, hogy az őssejt terápia elősegíti a sérült gerinc helyreállítását. A kísérletben résztvevők egyet értettek abban, hogy a beteg saját felnőtt őssejtjeinek a beültetése egy biztonságos és hatékony módszer más kezelésekkel összevetve.