nájckingdom Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13793
Egy szóval nem mondtam, hogy nem látok több fenntarthatatlan államot a térségben, csak egyet. A legdurvább példa a fenntarthatatlan államra a világon az USA. Semmilyen komolyanvehető ember nem jósol nagy jövőt pl. Szaúd-Arábiának. Az általad említett izraeli mezőgazdaság azonban nem megújuló vízkészleteket használ. Te is tudod, mennyivel csökken évente a Holt-tenger szintje. Izrael mai gazdasága ugyanúgy az olcsó és bőséges olajra épül, mint minden fejlett országé. A lakosságszám viszont túl nagy egy olajutáni és a technológiai megváltás elmaradása esetén törvényszerűen visszaarchaizálódó gazdaság eltartóképeségéhez képest. A palesztinokkal és az összes szomszéddal való konfliktus már csak hab a tortán. Az se izraeli sajátosság, hanem pl. az USA-val, Kínával kapcsolatban is rendszeresen feltett kérdésem, hogy a silóikban hagyják-e majd porosodni atomrakétáikat ezen országok vezetői egy országukat romba, káoszba döntő gazdasági válság, vagy katonai vereség küszöbén. Vannak történelmi analógiák, hogy egy civilizáció bukása, vagy megrendülése, visszahúzódása esetén a végekről eltűnik az a fejlettebb gazdaság, amit oda exportált a birodalom. Pl. Róma bukása után Britanniából teljesen eltűnt a városi civilizáció hosszú időszakra. Szerintem a Közel-Keletre exportált darabka "Nyugat" az olajkorszak végeztével el fog tűnni. Hogy a zsidók, mint nép, etnikum maradnak-e, azt nem tudom, ez már tényleg nem az olajcsúcs-topic kérdése. Ha igen, csakis a helyhez alkalmazkodva, visszakeletiesedve - és valamiféle jobb viszonyt helyreállítva a szomszédokkal, ha ilyen csoda még lehetséges. Nagyon érdekes kérdés, hogy ahogy az USA szuperhatalmisága is az olajbőség csúcsára esett, amikor az USA volt a legnagyobb olajkitermelő, úgy gyakorlatilag Izrael se jöhetett volna létre és nem folytathatott volna azóta ilyen politikát az olajbőség nélkül. Elég az izraeli légierő abszolút fölényére gondolni a térségben, drámaian drágább kerozin mellett ez se lenne lehetséges. Tehát az egész cionista eszme valóraválásához, millióknak a vízszegény sivatagi térségbe költözéséhez több más tényező melllett ez is kellett, az olajbőség kora, az államalapítással pont elkapták az olajkorszak legjavának kezdetét, az olajkitermelés fokozódása idejére estek a területszerzések, katonai győzelmek és az olajcsúccsal kezdődik a hanyatlás.
A szorgalmas zsidók-lusta arabok képben van részigazság (meg egy csomó előítélet), de ez kevés lett volna az olcsó energia nélkül. (és ezen az USA támogatása se segített volna, főleg, hogy olyan se lett volna olcsó energia nélkül).
Kimondottan pechje volt a zsidóknak azzal, hogy az átmeneti olajbőség kora reálisnak tüntette fel az illúziót, hogy ez az új honfoglalás tartósan lehetséges. Jobban jártak volna, ha soha nem mennek oda, hiszen a kibocsátó országok zöme fenntarthatóbb az olajkorszak után is. (Ukrajna, Lengyelország, Magyarország, de a Közel-Kelettől az USA is)
Korábban szemléztem itt Jason Godesky cikkét "Izrael's Water Wars" címmel, érdemes elolvasni, ahogy más írásait is.
Előzmény: kilenctizenegy (13791)