advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.01.30 0 0 13783

 Budapesten mára az összes szennyvízkezelő telepen már haszosítják a keletkező metánt. Több telep teljes fűtési és elektromos energiaellátási igényét ez kielégíti.

 Az egyre olcsóbbá váló napelemekhez fűznék annyit, hogy a rengeteg klímaberendezés miatt mára az USA energiafogyasztása nyáron gyakorlatilag azonos a télivel. Ezt alátámaszthatom, az én házammal is így van, csak télen gáz, nyáron áram fogy. Nyilván éppen akkor a legnagyobb az áramfogyasztás, amikor egyrészt munkaidő van, másrészt a legjobban süt a nap. Ilyenkor lehet csúcsrajáratni a napelemtelepeket is, az energia tárolásával sincs gond. Ha általánossá válna használatuk, mindjárt kilőhető lenne az éves energiafogyasztás mondjuk harmada. Óriási érték.

 És lehetne sorolni. Sok-sok kis lépés, külön külön nem teljeskörű megoldás, de összességében olyan szintű takarékosságot jelenthet, aminek a végeredménye az, hogy az így megmaradó igények fedezhetők megújuló energiaforrásokból is.

 És akkor megint ott tartunk, hogy alapvetően új technológiákkal nem számoltunk, holott evidens, hogy lesznek. Cselekedni kell, lépni kell, muszáj, gond lesz ez nem vitatható, de mondjuk saját sírunk ásása helyett inkább hőszigeteljünk. Szerintem.