hurráoptimista Creative Commons License 2007.01.29 0 0 15

Minden megrendült állatbarát gyászolónak szeretném őszinte szeretettel ajánlani úgy lélekerősítőként, mint teljeskörű és adekvát pertraktálásaként a halálnak, elmúlásnak Arthur Schopenhauer: "A Halálról" című tanulmányát, amely külön műként is fellelhető az antikváriumokban, de több fejezet mellett jelenleg is kapható a nagyobb könyvesboltokban A Nemi szerelem metafizikája c. könyvében (Farkas Lőrinc Imre Könyvkiadó, 2004. 1800 Ft, Libri, Osiris, Fókusz... Íme a borító sajnos csak kicsiben: http://www.paradigma.hu/smallpic/08388.jpg).

 

Nem utolsó szempont, hogy a saját halálunk felfogásával, kezelésével, elfogadásával kapcsolatosan a legmesszemenőbb mélységekig megy el, így a saját pszichénkre is jótékony hatással bír, de emelett számos állatpélda illusztrálja azt, hogy dacára annak, hogy a haláltól való zsigerileg kódolt félelem minden élőlény sajátja, voltaképp "semmi és senki nem veszik el".

 

A mű elmélyülést kíván, de filozófiai előtanulmányokat nem. Mindenkinek ajánlom, aki veszi a fáradtságot, időt, energiát ahhoz, hogy minden túlzás nélkül a saját későbbi életére is kihatással bíró, szemléletváltozást hozó lelki és szellemi élménnyel gazdagodjék. És hogy tudjuk, igen tudjuk, hogy a kedvenceink halála okozta szenvedés, fájó űr individuális szinten teljesen érthető ugyan (hiszen minket, mint individuumokat érint egy empirikusan megragadható világban), de ez korántsem a végállomás: metafizikai szinten az összes kutya jelen van, velünk él. Ennyit elöljáróban; mindez gondolom így is elég bizarrul és homályosan hangzik. De Schopenhauer kiváló stiliszta volt, s ő ezt nem akármilyen módon volt képes tolmácsolni az értő és befogadó szíveknek. Itt nemcsak off, de terjedelmi okok miatt sem mennék bele jobban.

 

67 darab A/5-ös oldal. Megéri. Higgyenek nekem.