adchef Creative Commons License 2007.01.27 0 0 172
Nagyon is jól műkszik a dolog. A leírás jó volt. Ha nem bánjátok kicsit kiegészíteném.
Naszóval, angol nyelvű szakirodalomban ezt a technikát "ghost ball"-nak hívják. Nagyon egyszerű a dolog. Veszel (értsd: csinálsz) egy akkora átmérőjű hengert, amekkora átmérőjű gömböt akarsz. Természetesen néhány mm ráhagyással, hogy majd csiszolni lehessen. A hengeren bejelölsz pl. ceruzával egy olyan hosszú szakaszt, amekkora a henger átmérője. A hengert két csúcs közé befogod és a jelölések közötti részt naggyából gömbölyűre esztergálod. Természetesen nem lesz tökéletes, hanem inkább tojás vagy rugbi labda alakú, de ez nem is baj. Kiveszed a gépből a félkész darabot és levágod a két végéről a hengeres részeket. Ezt a tojás alakú (vagy amilyenre sikerült) darabot félreteszed egy kicsit. Az előbb levágot két hengeres részt befogod tokmányba vagy síktárcsára vagy üreges tokmányba és az egyik homlok felületébe esztergálsz egy homorú üreget. Az üregnek nem kell mélynek lennie. Elég 5-10 mm. Most jön a lényeg.
A félkész golyódat (tojás) befogod e közé a két homorú üreges henger közé. Az egyik henger a tokmányban a másik vele szemben a nyeregszegen. Ha most elindítod a gépet máris látni fogod, hogy miért hívják ezt "ghost ball"-nak (szellem golyó). A forgó gépen szépen látszik a leendő golyó alakja. Már nincs más dolgod, minthogy a felesleget eltávolítsd egészen a középen látszó szellemgolyó körvonaláig.
Előzmény: halaloszto (171)