malaclopo Creative Commons License 2007.01.25 0 0 12182
http://www.stop.hu/showcikk.php?scid=1069029&pontrol=121314
Gyurcsány: az EU-nak egységesen kell fellépnie
Az Európai Uniónak egységes hatalmi tényezőként kell fellépnie, ha nem akar alulmaradni az Egyesült Államokkal vagy Ázsiával szemben a gazdasági és politikai versengésben - nyilatkozta a magyar miniszterelnök az AP amerikai hírügynökségnek csütörtökön a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) alkalmával.
A 37. davosi tanácskozás egyik fő témája a globális erőviszonyoknak az egyes térségek és országok hagyományos nyugati dominanciát kihívás elé állító felemelkedésével járó megváltozása. Európának egységes fellépést kell tanúsítania a kulcsfontosságú kérdésekben, ha nem akar alulmaradni a versenyben Ázsiával és az Egyesült Államokkal szemben - mondta erre utalva a miniszterelnök.
Gyurcsány Ferenc egyúttal elismerte, hogy egyes esetekben nemzeti érdekeikre tekintettel önállóan kell cselekedniük a tagállamoknak. Magyarország esetében ez azt jelenti - mondta - , hogy az Oroszország túlságos energiaipari befolyásával kapcsolatos európai félelmek ellenére kétoldalú keretben kell megállapodásokat kötnie Oroszországgal a kőolaj- és a földgázexport tárgyában.
A magyar miniszterelnök egyetértett azzal, hogy szükség van egy egységes uniós energiapolitikára, ami csökkentené a Moszkvától való függést az energiaellátásban. Azonban addig is, amíg létrejön az egységes politika, az olyan országoknak, amelyek a leginkább érzik ezt a függőséget, mint Magyarország is, kötelességük biztosítani az egyenletes energiaellátást a lakosság számára még akkor is, ha az önálló cselekvés rossz fényt vet az EU egységére - tette hozzá.
Az EU további bővítési céljaival kapcsolatban úgy vélekedett: egységes vélemény az, hogy a Nyugat-Balkán - Szerbia, Horvátország, Macedónia és Albánia - Európa része. Ezen túlmenően "sok nyitott kérdés van" - fogalmazott, hozzátéve: a Nyugat-Balkán integrációja után "egy hosszú szünet várható".
Belpolitikai kérdésekről szólva azt mondta: a tavaly őszi zavargások és tiltakozások után már eléggé megnyugodtak a kedélyek ahhoz, hogy a kormány az egészségügyi és oktatási reformokra összpontosíthasson.
"A politika nem szépségverseny" - válaszolta a miniszterelnök a riporternek arra a kérdésére, vajon nem tart-e attól, hogy a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után egyes népszerűtlen reformok tovább rontanak népszerűségén. "Azért tesszük ezt, mert úgy gondoljuk, ez az ország érdeke" - mondta.