dpes Creative Commons License 2007.01.24 0 0 186
Kedves Madárbarát!
Gratulálok ehhez a topichoz!
Nagyon hasznos információk! Mindennap benézek ide!

"A közvetlenül a vonulás előtt álló madaraknál természetes jelenség egy bizonyos mennyiségű zsír a bőrük alatt,"
Láttam egy dok. német filmet a madárvonulásról. És mi van akkor ha ezt azsírt felélik? - tették fel a kérdést.
A "légfolyosóban" örtént kisírletek során kiderült, hogy a madarak ilyenkor az izomzatukat "emésztik fel". Amely később regenerálódik.

Aztán kiderült, hogy az afrikában telelők jelentős része egyhuzamban repüli át a szaharát. Mutattak olyan felvételeket amikor egy rozsdás olajoshordó árnyékát kihasználva 8-10 molnárfecske pihent meg.
Aztán arról is szó volt, hogy hogyan foglalnak élőhelyet maguknak pl. az európai rovarevők. Hiszen a területek már foglalatak más afrikai madarak álltal, amelyek "nem nézik jó szemmel" a vetélytársakat.
Asszem talán egy légykapót mutattak amelyik az egész afrikában töltött idejét egy kb. 30m-es sugarú örön belü élte. bár rovar és víz volt bőven.

"Gondoljunk csak a hosszantartó esőzésekre, amikor örül minden szárazföldi lény, ha talál egy száraz zugot, ahol meghúzhatja magát, s ilyenkor bizony koplalnak, a szervezet tartalékait (ha van ilyen) élik fel."

Úgy tudom a molnárfecskénk ilyen. Pontosabban a fiókák nem a tartalékot élik fel, hanem egyfajta hibernációs állapotba kerülnek. lelassul az anyagcseréjük, addig amíg melegebb nem lesz - lesz elég repülő rovar.

Üdv: dpes
Előzmény: madarbarat (168)