tatrafan Creative Commons License 2007.01.24 0 0 408

1930


Január 1. Életbe lép a Közlekedésrendészeti Kódex (KRESZ). Közlekedési eszközt csak józan személy vezethet. A járművek sebességét úgy kell megállapítani, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Az úttesten járművek egymás mellett, kivéve az előzést, nem haladhatnak. Városokban 16 évesnél idősebbek lovagolhatnak. Tehergépkocsikon és autóbuszokon kötelező a visszapillantó tükör. A személyautó-vezetők 3 évente kötelesek magukat orvossal megvizsgáltatni. Az oldalkocsis motorkerékpárokat is fel kell szerelni első rendszámtáblával. Lakott településeken kerékpárral csak lépésben haladó jármű előzhető. Kerékpáros lakott területen max. 20 km/óra sebességgel haladhat. - Minden 10 ezernél nagyobb településen a kerékpárosoknak arcképes igazolvánnyal kell rendelkezniük. - A fővárosban a Baross térre is őrszemet állítanak. Próbaképpen az őrszem a téren úgy irányítja a közlekedést, hogy a járművek jobb felé irányuló kört írnak le, azaz a tér bal oldalán haladva a járművezetők a tér középpontját jobb kézről kerülik meg.
Január 26. Bonyhádon megalakul a Tolna megyei Autó- és Motor Klub.
Március 10. Bedaux-ellenes sztrájk a Ganz Hajógyárban.
Március 12. Kihirdetik a gépjárművek közúti forgalmának szabályozása tárgyában 1926. április 24-én Párizsban aláírt nemzetközi egyezményt becikkelyező XII. törvénycikket.
Március 14. Átadják a forgalomnak a nyíregyház repülőteret.
Március 23. 'Károly királyunk autója, üzemképes új gumikkal, 1200 pengőért eladó. Muzeális érték. Megtekinthető a Király garázsban' - hirdetés a Pesti Hírlapban.
Április 1. A Magyar Légiforgalmi Rt. és a MÁV bevezeti a kombinált légi és vasúti fuvarozást. Ún. LÉVA fuvart a Magyar Légiforgalmi Rt. járatai által érintett belföldi (Mátyásföld, Pécs, Kaposvár) és külföldi repülőtereken és valamennyi MÁV expresszáruk felvételére berendezett állomás között lehet feladni.
Április 18. A Belügyminisztérium felszólítja a városokat, hogy külföldi finomítású benzint áruló benzinkutak felállítását ne engedélyezzék.
Április folyamán megalakul a Magyarországi Tátra Autóklub. :)
Május 13. Zala megye szabályrendeletet fogad el a keszthelyi és hévízszentandrási gépkocsiiparra szóló iparengedélyek számának korlátozásáról. Keszthelyen a bérautók együttes száma a 30-at, Hévízszentandráson a 6-ot nem haladhatja meg. A bérkocsikat taxaméterrel kell felszerelni. Egy-egy személy legfeljebb 3 bérautóra kaphat engedélyt.
Május 17. Megalakul a Délvidéki Aero Club. - Kerékpárokon kötelező a hátsó piros prizmaüveg lámpa.
Május 22. Kihirdetik a közhasználatú gépjárművállalatokról szóló XVI. Törvénycikket. Az állam saját jogának nyilvánítja a rendszeres járatok létesítését és fenntartását. Az esetenkénti járatok engedélyezését (az egész ország területére vagy meghatározott körzetre) a kereskedelmi miniszterre bízták. A vasút védelmében a kereskedelmi miniszter nem engedélyezi olyan új vállalkozások beindítását, melyek körzetéen már működik vasúti, gőzhajózási vagy gépjármű-közlekedési vállalat, mert ez a közérdekkel ellentétes verseny. Ha egy új útvonal létesítése közérdek, akkor az állam a már létező közlekedési vállalatok számára elsőbbségi jogot biztosít. A törvény kevésbé váltja be a hozzá fűzött reményeket, mert kijátszására több lehetőség is akadt. Pl. a teherautó-tulajdonosok szállíttató üzletfeleiket úgy szerepeltették, mint társtulajdonosokat, s azt állították, hogy teherautójukkal társtulajdonosuk áruját szállítják. - 1931. október 15., 1934. március 13.
Május 25-augusztus 31. A Szent Imre herceg jubileumi év ünnepségeire 50%-os vasúti és hajózási menetdíjkedvezményeket nyújtanak a közlekedési vállalatok.
Május 26. Kocsigyártó iparosok autókon csak olyan javításokat végezhetnek, melyek nem géperejű járműveken is előfordulnak.
Július 1. A MÁV alkalmazottai létrehozták a 1/1%-os Önkéntes Támogatási Alapot. Az ÖTA-ba belépő tagok vállalták, hogy 10 éven át havi illetményük 0,5%-t befizetik.
Július 16. Nő a közigazgatási hatóságok hatásköre vasútügyekben. Kézi és lóerejű, saját használatú vasutak építési engedélyét a törvényhatóságok adják ki.
Szeptember 7. A Magyar Aero szövetség repülőnapot rendez Taszáron.
Szeptember 11. A Magyar Aero Szövetség javára a fővárosban urnás és perselyes gyűjtést rendeznek, melynek célja az anyagi eszközök megteremtése a magyar sportrepülés korszerű fejlesztéséhez.
Október 1. A mozdonyfűtők részére engedélyezik 5 évi viselési időtartammal bundabéléses posztókabátok kiosztását.
Október 4. Budapestre érkezik a Junkers G38 német óriás repülőgép. A repülőgép fogadásán megjelenik a kormányzó is részt vesz egy a főváros feletti körrepülésen. - Megnyílik az új Budapest-Bécs közötti országút.
Október 23. Megnyílik a forgalom előtt a balsai Tisza-híd.
Október 24. Életbe lép a gépjárművek közúti forgalmának szabályozásáról Párizsban 1926. április 24-én aláírt nemzetközi egyezmény.