satya Creative Commons License 2007.01.23 0 0 43
Életvédelem és jog – A Szent István Társulat könyvbemutatója


A Szent István Társulat január 22-én mutatta be Hámori Antal Életvédelem a katolikus egyház jogrendjében világi jogi összehasonlítással című könyvét a Központi Papnevelő Intézetben. A kötet, amelyhez Erdő Péter bíboros írt ajánlást, hasznos olvasmány a jogászok, kánonjogászok, orvosok és lelkipásztorok, és minden jóakaratú ember számára, aki felelősséget érez az emberi élet védelméért.

A megjelenteket Sarbak Gábor a Szent István Társulat elnöke üdvözölte, majd Bíró László püspök, a szeminárium rektora mondott rövid köszöntőt. Örömét fejezte ki a kötet megjelenése felett, amely fontos segédkönyv lehet az életvédelemmel foglalkozó személyek és szervezetek számára.

Ezután Szuromi Szabolcs Anzelm tanszékvezető egyetemi tanár, a Kánonjogi Posztgraduális Intézet elnöke szólt a kötet jelentőségéről. Kiemelte: a bioetika fejlődése az elmúlt évek folyamán komoly kérdéseket vetett fel. Ezek a kérdések egyszerre több tudomány határmezsgyéjén jelentkeznek, Hámori Antal műve pedig elsőként hasonlítja össze a kánonjog és a magyar állami szabályozás életvédelem szempontjából lényeges rendelkezéseit.

A most megjelent összehasonlító elemzés felöleli a hatályos egyházi törvénykönyvek – a Codex Iuris Canonici, a Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium és a magyar állami Büntető Törvénykönyv vonatkozó normáit. A könyvben mindez széles körű tanítóhivatali, erkölcsteológiai megalapozással, a magyar állami szabályozás alkotmányjogi reflexiójával, gazdag forrás- és irodalomjegyzékkel, tárgy- és forrásmutatóval egészül ki.

Magyar Kurír