Igen, sajnos.
Tegnap du szálltunk le ebbe a mocskos időbe.
Még dzsetleg, munkasokk, fáradtság stb.
Amint ráérek elkezdek részletesen beszámolni.
Röviden annyi, hogy Venezuela nagyon sokoldalú mind a táj mind az embereket illetően. Sokkal több időt el lehet itt tölteni mint 3 hét. Bár ez sok helyen így van...
A 3 hét alatt 12 különböző helyen laktunk és 2 éjszakát töltöttünk buszon, tehát úgy érzem a maximumot kihoztuk az utzásból. Jó fársztó is volt 1x-2x.
A távolsági luxusbuszokon rendszeresen megfáztunk, hiába készültünk hálózsákkal meg csomó ruhával, egyszerűen szivatják a népet a 15 fokra lehűtött "luxussal". Azt is tudom, hogy a venézek sem szeretik annyira a mélyhűtős utazást, prüszköltek és köhögtek ők is rendesen. Voltak nálunk sokkal felkészültebb utazók, akik sapkában és sálban, meg kesztyűben utaztak. Ezeket a ruhaneműket csak a Pico Humbolton kell használni 5000 méter magasan és a távolsági buszokon. Őrültek!
Venezuela nagyrésze egyébként abszolút nem veszélyes az utazás szempontjából. Caracas, meg 1-2 nagyváros lehet a kivétel. Caracasban megszálltunk utolsó napon egy elég jó szállodában a Central Park felett a domboldalon. Ott voltam olyan bátor és sétáltam egy nagyot egyedül, de megdöbbentő volt az a betörés elleni védekezés, amit egyébként addig csak itt láttam az országban. Mindenhol magas falak, utána erős rácsok, majd áram a kerítés tetején. Mindenhol. No meg van egy csomó "nyomornegyed" Caracasban. Csak itt láttam koldusokat, guberálókat és félelmetes alakokat. Tehát ha valaki a venézekhez ellátogat akkor Caracast hagyja ki, úgysincsen semmi lényeges látnivaló. Az ország többi része sokkal gyönyörűbb minthogy itt töltse valaki drága idejét.
Utunk során az alábbi helyeken jártunk:
Caracas - Ciudad Bolivar - La Paragua - Canaima - Angel Falls - Ciudad Bloivar - Tucupita - Delta Orinoco - Pedernales - Irapa - Mochima - Puerto La Cruz - Merida és környéke - Catatumbo - Merida - Los Roques szigetek - Caracas.
A közlekedés országon belül zseniálisan egyszerű, szinte bárhonnan bármikor tudsz utazni "por puestokkal" (öreg el caminok), illetve buszok is sűrűn járnak mindenfelé. Sehol senki nem akart átverni, mindig az előre megállapodott összeget fizettük a végén és mindig azt kaptuk ami a megállapodás tárgya volt. Az éttermekben a borravalóval sem kell gondot okozni magadnak, mindenhol alapból felszámolják a 10%-ot :-).
Az ország nagyrésze egyébként meglehetősen olcsó(10-20%-al olcsóbb mint itthon). Ezalól kivételt képeznek a vezetett túrák és Los Roques szigetek. Los Roqueson viszont némi szerencsénk is volt, mert találtunk kb 40 dolocsiért szállást két főre egy családnál (ennek a duplája szokott lenni) és a retúr repjegyetet is meglepő 115 dolcsiért vettük. Los Roques álomszép, tele van fehérhomokos dűne jelleggű strandokkal és sekély, azúrkék vizű öblökkel. Itt voltunk a helyiek álatal csupán a "világ legszebb strandjának" titulált strandon is, ami mindent elmond. Kb 10-en voltak itt rajtunk kívül. A szigetekre egyébként jellemző, hogy nincsen sok túrista. Az 1100 fős lakosság mellett 500 vendégágy van.
Majd jönnek a fotók is.
Spanyoltudás nélkül is jól boldogultunk, bár lényegesen jobb lett volna, ha tudtunk volna spanyolul, mert angolul nem sokan beszélnek. A számokat jól megtanultuk, így az alkudozás is működött.
Amin egy kicsit megdöbbentem az az emberek hozzáállása volt Chavezhez. Egy negatív véleményt nem hallottam róla, még a meridai egyetemistáktól sem. Kezdem megérteni a 60%-os választási eredményt...