Törölt nick Creative Commons License 2007.01.17 0 0 1241

Ipari mennyiségben olcsóbb.

 

De íme:

 

 CN-t még ma is széltében-hosszában használják, többek között Vietnamban, valamint 1968 májusában a párizsi tüntetések alkalmával is bevetették. Azonban a katonai követelményeket nem elégíti ki mindenben: csak viszonylag nagy koncentrációban hatásos, sőt idézve a brit vegyvédelmi kísérleti intézet (Chemical Defence Experiment Establishment = CDEE) egyik tanulmányát: nem megfelelő arra, hogy harcképtelenné tegye vagy legalábbis elbátortalanítsa a fanatikus, a mindenre elszánt zavargókat. Megfigyelték, hogy a hatása alá került egyének ellenálló képessége többszöri bevetés után megnő.

Ezek az okok ösztönözték a brit kísérleti intézetet az ötvenes évek elején arra, hogy más szerek után kutasson

 

A másik igen hatásos szer, a CS fehér por, nagy stabilitású, mérgező hatása viszonylag csekély, ingerlő hatását azonnal kifejti és a hatás hosszantartó. Idézünk az angol szabadalmi leírásból: „Szemfájdalmakat, a szemhéjak görcsét, erős könnyezést idéz elő, a torokban és a mellkasban éles, égető fájdalmat okoz, s ha a CS folyamatosan hat áldozatára, a fájdalom később rosszabbodva sokkszerű hatást idéz elő. Túlzott nyál- és orrváladék képződés is fellép. Bár a szer a légzést tulajdonképpen nem akadályozza, de a szervezet ezt a funkcióját csak erőltetetten, rendkívüli fájdalmak árán tudja kifejteni, emellett szaporasága is megnő. Ha a CS nagy koncentrációjú, a beállott heves köhögést, hányást vált ki. A többi hatásokhoz hasonlóan ez az izgató hatás is gyorsan elmúlik. Az említett hatáskombinációk eredményeként a 10-100 mg/m3 koncentrációban alkalmazott CS-anyag rövid idő alatt menekülésre készteti az embereket. Amint az anyag eltávozott a szennyezett levegőből, az említett erős ingerhatások néhány percen belül megszűnnek és nincs maradandó károsodás".

A szer kifejlesztésén kívül a brit kísérleti intézet megszerkesztett egy CS ködösítőt is, amely 125 g gyújtótöltettel kevert CS-t permetez szét. A CDEE eredményeit átadta az Egyesült Államoknak, Ausztráliának és Kanadának. A bevezetést követő hét év folyamán a CS gyakorlatilag teljesen felváltotta a CN-t. Angliában évenként 4-6 tonnányi mennyiséget gyártanak.