MrJones Creative Commons License 2007.01.13 0 0 6000
"Keress rá időbeli korlátozást valamely jogszabályban."

Ezen ne múljon.

Az 1994. évi XXIV. tv 37. par. e.-pontja általánosságban, korlátozás nélkül lehetővé teszi terület lezárását/kiürítését, de...

3/1995 (III. 1.) BM rendelet. Terület lezárása
20. § (1) Terület lezárására kell intézkedni természeti vagy ipari katasztrófa, illetve annak veszélye, bűncselekmény, közlekedési és egyéb baleset, súlyos fertőző betegség, talált robbanóanyag, robbantással történő fenyegetés, terrortámadás veszélye vagy terrorcselekmény esetén.
(2) Védett személy utazásának, rendezvények biztosítása során, illetve védett létesítmények és épületek környezetében a területet ideiglenesen le lehet zárni.
(3) A rendőr köteles megakadályozni a lezárt területre illetéktelenek belépését, az illetéktelenül ott-tartózkodókat távozásra szólítja fel.
(4) A terület lezárásával összefüggő intézkedések betartása kikényszeríthető.
(5) A terület lezárását az elrendelés indokának megszűnésekor fel kell oldani.


Felhívnám figyelmedet az ötös pontra.



"Nem, kiesik."

Nem esik ki, görcsbe rándul és mozdulatlan marad. Erre az abszurditásra óhajtottam felhívni a figyelmet (kábé mint a kerékbilincs használata a forgalmat akadályozó gépkocsi esetében - kategóriája).


"A rendőr mindkettőt magánál tarthatja....."

Felőlem tartsa, de minek, ha egyszer - elvileg - nem használhatja? (A helyettesítési feloldás arra az esetre érvényes, ha a rendszeresített felszerelését már kimerítette, nem pedig default.)
Jobb, ha nincs is nála ilyesmi, csak a rendszeresített cucc.
Egyébként ezt konkrétan én nem láttam. Egyedül a szolgálati fegyver viselését emlegetik (22. par.).


"Tanulmányozd egy kicsit az ide vonatkozó jogszabályokat..."

Azt tettem, és ezért vagyok bajban. Illetve nem én vagyok bajban, hanem a röndér.
Ugyanis a törvény a rendőr számára kétféle eszköz használatát engedélyezi: a kényszerítőeszközöket, illetve az ő lőfegyverét.
Ezektől eltérő eszközt - fegyvert (tudod, mint a vipera :o) ) - kizárólag a lőfegyverhasználat esetére engedélyez. Igaz, akkor már gyakorlatilag mindent.
Ebből pedig az jön le, hogy bár a rendőr minden fegyvernek minősülő tárgyat használhat fegyverként, ezek használata csak akkor engedélyezett, ha a lőfegyverhasználat lehetősége számára épp biztosított. Tehát kényszerítőeszközként bizony hogy nem használhat sem viperát, sem szamurájkardot, sem lángszórót, sem tankot.

53. § (1) Lőfegyverhasználatnak csak a szándékosan, személyre leadott lövés minősül.
(2) Ha e törvény szerint a lőfegyverhasználat feltétele fennáll, a rendőr bármely dolgot fegyverként használhat. A lőfegyver használatára vonatkozó szabályokat ebben az esetben is értelemszerűen alkalmazni kell.
Előzmény: prérikutya (5938)