DeNzNlPt Creative Commons License 2007.01.09 0 0 1875

Udv mindenkinek,

 

A temeto amely a kepen talalhato valoban Vila do Condeban talalhato. Ott is van aquaduct. Azonban Lisboa-ban is talalhato egy hasonlo temeto szinten viszonylag kozel az aquaducthoz (bar messzebb mint a lentebb kozolt kepen) a Campo Ourique busz vegallomasnal. Szinten nagyon szep! Neha arra jarok futni mivel a kozeleben lakok az Estrela negyedben pont a bazilikanal.

 

Ha barkinek segithetek barmiben Lisboaval es kornyekevel kapcsolatben szivesen megteszem.

 

Ezen kivul nehany tip:

 

- aki a voros szaraz  bort szereti az valoszinuleg kedvelni fogja a vinho do alentejo (alentejoi bor) tinto (voros)

 

- Lisboaban az egyik legkulonlegesebb etterem a Casa do Alentejo mely a Rossiohoz (metroallomas) kozel van. Az also szint egy volt moszk, mig a felso szit egy tipikus 17-szazadi portugal szalon, gyonyoru es kulonleges csempevel diszitve. A borok kitunoek, es a barban napkozben 70 euro centert lehet inni.

 

- Aki olcson szeretne enni annak ajanlom barmely egyetem barmely szak epulet menzajanak felkereseset. Itt 1.80 es 3.60 kozott ( attol fugg hol) kituno etelt adnak tobbnyire (80%).  Leves, foetel, desszert, kenyer es salata. nem rossz. A kave is csak 25 es 40 cent kozott mozog.

 

- Aki Belemben jar annak ajanlom a pastais de belem-et

 

-Tomar, Alcobaça, Batalha (kozep Portugalia) gyonyoru helyek, bar a legtobben nem ismerik oket

 

- Autoberlest csak akkor javaslok pl. Lisboa Porto utra ha legalabb 3  vagy 4-en mentek, mivel az autopalyadijakkal(nagyon draga, foleg helyi viszonylatban), benzin, plusz berlesi koltseg sokkal dragabb mint a vonat.

 

- Lisboaban a 25os villamos jarata legalabb olyan szep kornyeken megy mint a 28as. (mindkettot viszonylag rendszeresen hasznalom tehat van osszehasonlitasi alapom)

 

- Lisboaban az aquaduct tavoli vegehez (az erdonel) a 2 es busszal lehet eljutni melyre Campolideben vagy Marques Pombal (metro allomasnal lehet felszalni). Bemenni sajnos csak idegenvezetovel lehet. Az erdo viszont nagyon szep. Kituno egy kirandulasra (vagy futni).

 

- Ajanlom mindenkinek az Alfamaban valo bolyongast

 

- azonban Martim moniz es az Anjos kozotti teruletet keruljek. (az egyik haveromat egyszer kessel megvagtak, mig en szemelyesen egy sikertelen rablasi kiserletet lattam ugyanitt). Altalaban keso este egyedul csak megfelelo korultekintessel jarjatok kulonosen A castelo eszak-nyugati reszen, Benficaban, (Alto Moinhos es Laranjeiras allomasoknal) es a Bairro altoban. A neveket nem kell bemagolni mivel a veszelyes helyeken lehet latni es erezni hogy veszelyes. Pl sok fiatal semittevo srac vegig mer. Tudom hogy ilyen otthon is van, de itt tenyleg nagyon figyelni kell, mivel tenyleg tobb kulfoldi es portugalt is ismerek (nem valogatnak) akit kiraboltak.

 

- Ha barmi gond van a rendorseg kulfoldiek szamara a Restauradores nevo allomasnal van. Itt tudnak angolul, nemetul, franciaul es spanyolul.

 

- Spanyol nyelvet beszeloknek: Bar a portugal ketsegetelenul hasonlit a spanyolhoz es a portugalok megertik, a portugalokat irritalja es zavarja ha spanyolul beszelnek hozzajuk. Ezer az ajanlott nyelv az angol ha lehet. Sok fiatal viszonylag jol beszeli.

 

Sok szerencset, es remelem a tipjeimel valamennyit segithettem