sensei47 Creative Commons License 2007.01.09 0 0 5937
Most az ügyészségen a sor...

========

Szólni ment oda, agyba-főbe verték

Magyar Nemzet, 2006. december 13. (6. oldal)

Magyar Attila István

A szeptember 18-20-i és az október 23-24-i rendőri túlkapások közös vonása, hogy e cselekmények áldozatai vagy politikai jogukat gyakorolva vettek részt békés kormányellenes megmozduláson, vagy ünnepi megemlékezésen, illetve éjszaka akkor jártak a belváros utcáin, amikor a rendőri erőszak elszabadult. Ez esetben a hatóságok erőszakos cselekményei mögött gyanítható a politikai szándék: a kormány szabad kezet adott a kemény rendőri fellépésre, amelyet aztán a rohamrendőrök kegyetlen brutalitással végre is hajtottak.
Ha az erőszak elszabadul, nincs megállás. Sok hatalmaskodásra, szadizmusra, mások feletti hatalma fitogtatására hajlamos személy van az országban, s miután a rendőrségi jelentkezésnek semmilyen pszichológiai vizsgálat nem feltétele, a deviáns agresszív személyiségű emberek egy része - úgy vélhető - rendőrként, hivatalos eljárásban büntetlenül, sőt jogosan élheti ki indulatait. Október 23-a után az agresszióra hajlamos rendőrök úgy gondolhatták, szabad a vásár, s már politikai ok sem szükséges ahhoz, hogy jól elverjék az állampolgárokat.

2006. november 13-án hétfőn Pécsi Zoltán autóbusszal ment a Boráros térre, de a buszsávot szabálytalanul használó autók miatt leszállt a Soroksári úton. A Közvágóhíd környékén észrevett egy rendőrautót, benne két kényelmesen pihenő rendőrrel. A fiatalember odament a rendőrökhöz, és figyelmeztette őket a közlekedési szabálysértésre. Az egyik rendőr trágár szavakkal válaszolt. Miután Pécsi Zoltán megkérdezte a rendőrtől, miért beszélnek így vele, ha nem adott rá okot, a rendőrök igazoltatták. Hiába mutatta be igazolványát, a rendőrök az igazoltatás megtagadása miatt beültették a rendőrautóba, ahol gumibottal térden ütötték. Az egyik rendőr meg is jegyezte: "Ez csak a kezdet, a többit a fogdán kapod." A további veréstől való félelmében a sértett elmenekült, de végül a Lágymányosi híd mellett több rendőrautóval körbevették, és elfogták. Pécsi Zoltánt a IX. kerületi rendőrkapitányság fogdájába vitték. A fogdába menet egy símaszkos rendőr negyven alkalommal megrúgta, majd ez a rendőr és maszkot nem viselő társa folyamatosan verték. 17.30-kor engedték ki a fogdából. A rendőrök alá akartak íratni a sértettel egy iratot, amelyben elismeri, hogy nem bántalmazták. Erre Pécsi Zoltán nem volt hajlandó, így a jogellenes fogva tartást igazoló iratok nélkül engedték szabadon, igaz, legalább nem vádolták semmivel. Ezt követően a megvert fiatalember kórházba ment, ahol a röntgen és az ultrahangos vizsgálat orrtörést és más sérüléseket állapított meg. Miután e sérülések nyolc napon túl gyógyulnak, Pécsi Zoltán jogi képviselője útján súlyos testi sértés, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és jogellenes fogva tartás bűntettei miatt feljelentést tett az ügyészségen.

Itt tartunk ma. Az október 23-i események után a rendőri agresszió elszabadult. Több rendőri vezető, így Bene László országos főkapitány példás vizsgálatot ígért azon rendőrökkel szemben, akik meg nem engedett erőszakhoz folyamodtak. Ha e vizsgálat ígéret marad, s az októberi áldozatokat vagy Pécsi Zoltánt megverő rendőrök személyazonossága ismeretlen marad, a rendet éppen annak egyes őreitől kell majd megvédeni, talán éppen saját egészséges, ép gondolkozású kollégáiknak.

A szerző jogász, egyetemi oktató
Előzmény: sensei47 (5935)