kisharsány Creative Commons License 2007.01.09 0 0 44

 

 

  Most már csak a kell és a lehet különbségét kellene felfogni.

 

  Nos, ebben - minden tiszteletem mellett - egyetértünk !

 

  Jelen polémia - ha szabad ilyen eufemisztikusan fogalmaznom- azon indult, miszerint KisÁdám szerint a tárgybani közszónak két helyes írásmódja létezik, miszerint Nemzet -mely egy napilapot jelöl - és nemzet, - mely egy nyelvi nemzet fogalomkategória.

  Ellenvéleményemben - (kisharsány) - azt fejtettem ki, miszerint létezik egy harmadik kategória is, mely esetben a 'Nemzet' írásmódot használhatja, s ez alatt egyik előbbeni fogalom sem értendő, hanem egy "különleges" harmadik fogalom , amelyik egy "entitást jelöl/értelmez, s ezt a kontextus kiválóan behatárolja.

  Egyik részröl sem hangzott el a kötelező/kell minőség, bár ez értelmezés dolga.

 

  Tekintve, hogy a MHSz. ezen lehetőséget megengedi a körülírt esetekre nem szűkítve, de példaként felhozva, adott a lehetőség a felhasználó számára: Önmaga döntse el, hogy mely értelmet kívánja közölni.

 

  Annak alapján, hogy a példakénti "mondat" semmivel sem semlegesebb, mint például "...a Haza mindenek előtt..." nem emelhetünk helyesírási korlátot - sem értelmezési korlátot - az inkriminált írásmód elé. Azt jelenti, amit leírt. Alá kívánjuk húzni, miszerint a fenti példa semlegesnek, vagy más "ph értékűnek" minősítése viszont nem nyelvészeti kategória, ezért itt nem kívánunk foglalkozni vele.

 

 mindannyiónk nevében

 

 

  kisharsány 

Előzmény: Kis Ádám (39)