kalambo Creative Commons License 2007.01.09 0 0 topiknyitó

A Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) 470 millió euróért megvásárolja Magyarország második legnagyobb vezetékes távközlési cégét, az Invitelt, derült ki a HTCC keddi közleményéből. A teljes, készpénzben kifizetendő vételár 470 millió euró, amiben benne van az Invitel záráskori hitelállománya is. A megállapodás értelmében a HTCC megvásárolja a Matel NV 100 százalékát, és ezzel az Invitel részvényeinek 99,98 százlékát is megszerzi. A HTCC-nek három leányvállalata van, a Hungarotel, a PanTel és a PanTel Technocom.

 

A HTTC egyrészt új hitelfelvételből, másrészt az Invitel jelenlegi vezetősége egyes tagjai részére – az Invitelben birtokolt részvényeik egy részének ellenértékeként – kibocsátott, legföljebb 1,1 millió darab új HTCC részvényből fedezi az ügyletet. A cégek egyesülését még a magyar és román hatóságoknak engedélyezniük kell, így a zárásra várhatóan 2007 első felében kerül sor.

 

Torben V. Holm, a HTCC Elnök-vezérigazgatója a sajtóközleményben azt írja, hogy a Magyar Telekom két legerősebb versenytársa egyesíti erőit, és szerinte az új vállalkozás könnyebben szerez majd részesedést mind a magyar, mind a közép-kelet-európai távközlési piacokon. Az Invitel vezérigazgatója, Martin Lea azt nyilatkozta, hogy e két vállalat egyesítése valóban ésszerű lépés, mert a vállalatok így nagyobb üzemi méretre tesznek szert, ami eredményesebb és gazdaságosabb beruházásokat tesz lehetővé. Emellett kiterjedtebb és versenyképesebb szolgáltatásokat tudnak majd nyújtani, színvonalasabban szolgálhatják ki ügyfeleiket. A cégek számításai szerint a működési költségeken évente 14 millió eurót takaríthatnak meg.

 

Az új, közös szolgáltató országos piaci részesedése várhatóan megközelíti a 20 százalékot, és a kijelölt 54 magyarországi szolgáltatási körzet közül 14-ben meghatározó szolgáltatóként fog működni.

 

/INDEX.hu/