felucca Creative Commons License 2007.01.09 0 0 2869
"...miben nyilvánul meg az, amikor egy tervezőnek "elérendő cél" a közlekedés?..."

Két alapeset van (nem alapeset nyilván nagyon sok, de most egyszerűsítsünk):

1. Az infrastruktúrafejlesztés a gazdaság, a korlátlan növekedés leghatékonyabb támogatója, egyben a fejlődés, fejlettség értékmérője a közember szemében, sok szavazatot lehet vele nyerni. A közember kényelmes, nyilván autózni akar, ezt a vágyat hatékonyan támogatják az autógyártás szereplői, ez a legnagyobb és legbombasztikusabb üzlet világon. Utat nagyon egyszerű építeni, sokkal egyszerűbb, mint pl. kötöttpályát, kevesebb a szereplő, 6 km elszigetelt autópályát is meg lehet építeni és el lehet adni sikerként. Egy idő után a folyamat átfordul, az igény, a munka „miértje”másodlagossá válik, megelőzi az építés, a fejlesztés folyamata, mint elsődleges értékmérő, hiszen sokak számára a nagy forgalom, a dugig tömött utak maguk jelentenek egy elért fejlettségi szintet, ebből általánosítva a több út és még nagyobb forgalom még nagyobb „fejlettséget” jelent, stb. Az ilyen típusú tervezés számára az érintetlen vidék, majd ugyanazon helyszínen 10 évvel később végigvonuló autópálya egyértelműen, megkérdőjelezhetetlenül a fejlődés áhított bizonyítéka.
2. Az infrastruktúrafejlesztés a fenntartható gazdasági fejlődés egyik pillére, nyilván maga is fenntartható folyamatokra alapozódik, az igények felmérését követi az a szűrés, mely során eldönthető, hogy melyik igény a kritika nélkül kielégítendő, melyik az, amely más fejlesztések során megszüntethető és melyik az, amelynek káros hatásai egyértelműek, ezért nem szabad kielégíteni. Az infrastruktúrafejlesztés mindvégig a magas színvonalú életminőség megteremtésének más ágazatokkal egyenrangú szereplője marad.

"...ez egyanaz, mint amikor egy szakácsnak az étkezés csak szükséges rossz?..."

Léácci, lécci, ne forgasd ki a szavaimat. ez ugyanaz, mint amikor egy szakácsot a túlsúlyos és beteg emberek láttán az elégedettség tölt el. Vagy ha aliultáplált etiópot lát, akkor azért sajnálkozik, mert biztosan nincsen jó szakácsuk...
Előzmény: Törölt nick (2852)