ppmr Creative Commons License 2007.01.09 0 0 222

Sziasztok!

A múlt héten találtam ezta  topicot, és biztosra vettem, hoyg behalt, mivel elég régi volt az utsó hozzászólás. Erre mit látok most?! :)

Nekem is volna pár kérdésem:

új építésű házunk van, dec közepén lett fűtésünk, be is költöztünk nem sokkal később. Fontos lehet még, hogy a ház szigetelt.

Mikor lehűlt a levegő, egész nap 0 fok körüli hőmérsékletek voltak kint, akkor kezdett vizesedni az É-Ny- i és a D- Ny-i (vagyis a hidegebb) szobák külső, alsó sarka. Egy ventillátorral felváltva továbbfűtöttem, illetve fújtam rá a levegőt, és szellőztettem mellette. Ettől időlegesen mindig eltűnt a víz a falakról, de tartok tőle, hogy ha egyszer tényleg beáll a tél, akkor megint vizesedni fog, a végén még penészedni is.

A múlt héten vettünk egy páramérőt, kb 65-78% közötti páratartalmat mértünk mindig. Kb három- négy 5-10 perces kereszthuzatos szellőztetés ezt az értéket 58%- ra is leviszi, de aztán viszonylag hamar újra elég párás lesz a levegő.

Mivel nem vagyunk otthon egész nap, napi max 3-4 szellőztetést tudunk megoldani. Reggel egy, este 2-3.

Ja, amúgy folyamatosan 20-21 fokon tartjuk a házat, nem mondanám melegnek a falakat.

A kérdés: a hideg beálltával lehet, hogy ez rosszabb lesz? Ha igen, érdemes beruházni egy páramentesítőbe vagy ez még nem olyan vészes páratartalom?

Kicsit megkavartam a dolgokat, volt itt vizes fal és nagy páratartalom is, de remélem elég érthetően írtam le mindent...

Előre is köszi a válaszokat!

-ppmr-